Ekonomi

Parasını faize koyanlar büyük kazanç elde edecek!

Bankada parası olan vatandaşlara çok yakından ilgilendiren bir haber diyoruz paylaşıldı. Yatırım amaçlı ev ya da araba almayı tercih edenler başka bir seçeneği değerlendiriyor.

Bankada parası olanlar için yeni bir seçenek gündeme geldi. Döviz dönüşümlü ve kur korumalı mevduat hesapları son dönemde popüler oldu. Bu hesaplar yüksek faiz avantajı sünüyor. İşte detaylar…

Kur korumalı mevduat yüksek getiri sağlıyor

Döviz dönüşümlü kur korumalı mevduatlar geçtiğimiz dönemde yüksek faiz avantajı sağlamaları ile birlikte sıkça tercih edilmeye başlandı. Bazı bankalar %65’e kadar faiz imkanı sunuyor. Bu mevduat hesaplarında iki yıllık kümülatif getiri %88’i buluyor.

Elinde birikimi olanlar paralarının değerini korumak adına farklı yatırım araçlarına yöneliyor. Bu araçlar bir noktada nakit miktarlarına göre değişim gösteriyor. Özellikle son yıllarda ev alacak parası olanlar hemen eve yatırım yapmak istiyordu. Daha az miktarda parası bulunanlar ise hemen dövize yönelerek tasarruf yapmaya çalışıyordu. Günümüzdeki en kazançlı yatırımın ise nakitle kalmak olduğu görüldü. Merkez Bankası faiz üzerinde bir artırım uyguladıkça mevduat bankaları da bu faizi yükseltip mevduat toplamaya başladı. Paralarını her ay anapara artı faiz şeklinde yatıranlar yüksek kazanç elde ediyor. Bununla birlikte Türk Lirası mevduatları ve kadın hesapları ile ilgili stopaj indirim süresi de 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Merkez bankası faiz yükseltti

Merkez Bankası’nın faizleri %42.50 oranında yükseltmesi ile birlikte mevduat faizlerinde yeni bir artış görüleceği konuşulmaya başlandı. Yeni açıklanan verilerde Merkez Bankası politika faiz de %40 seviyelerine ulaşmışken bankalar ise üç aylık vade ile en fazla %52.17 oranında faiz vereceğini duyurdu. Bununla birlikte Türk Lirası mevduat ve katılım hesaplarında yapılacak olan stopaj indirim süresi de 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatıldı. Açıklanan karara göre bankalar ihraç etmiş oldukları Tahvil ve bonolar ile birlikte fon kullanıcılarının varlık kiralama şirketlerine ihraç etmiş oldukları kira sertifikaları üzerinden elde ettikleri kazançlar da indirimde bir gelir stopaj oranı uygulanmaz süresi 31 Aralık tarihinden 30 Nisan 2024’e kadar uzatıldı.