Ekonomi

Tiryakileri üzecek haber: En ucuz sigara 50 TL oluyor

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yapısında değişiklik yapılarak sigara fiyatlarına zam geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, sigara ve tütün ürünleri üzerindeki nispi ÖTV oranı yüzde 63’ten yüzde 57’ye çekildi, ancak aradaki fark maktu ÖTV’ye yüklendi. Bu yeni düzenleme, ucuz sigara fiyatlarını artırırken, pahalı sigara fiyatlarına yüksek oranlarda zam yapılma riskini azalttı.

Kararla birlikte, nispi vergi düşürülürken paket başına maktu vergi 1.1043 TL’den 4.8058 TL’ye, asgari maktu tutar ise 22.228 TL’den 28.498 TL’ye yükseltildi. Bu değişiklikle birlikte, 1 paket sigaradaki vergi eşik fiyatı 35.28 TL’den 50 TL’ye çıktı. Bu durum, 50 TL’nin altında sigaranın piyasaya sürülme olasılığını azalttı.

Ortalama 3,5 TL zam bekleniyor

Nispi ÖTV’deki 6 puanlık indirim ise firmaların her 1 liralık maliyet artışını sigara fiyatlarına yansıtabilmek için yapmaları gereken zam tutarını 7.5 liradan 5.2 liraya indirdi. Maktu ÖTV nedeniyle, sigarada ortalama 3.5 TL’lik bir zam beklentisi bulunuyor. Ancak firmalar, hangi sigara grubunda, hangi tutarlarda zam yapacaklarına rekabet, kaçak riski ve maliyet unsurları doğrultusunda kendileri karar verecek.

Düzenleme öncesinde firmalarla görüşen Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin, bu değişikliği enflasyonla mücadele gereği olarak gördükleri ve firmalara minimum zam oranlarıyla hareket etmeleri yönünde bir mesaj verdikleri ifade ediliyor. Yeni yılda sigara fiyatlarına 2-5 TL arasında zam beklentisi bulunuyor.