Teknoloji

Bakan yardımcısı uyardı! iOS kullanan vatandaşlar ayarları gözden geçirsin!

Ulaştırma ve altyapı Bakan yardımcısı olarak bilinen Sayan iOS cihaz kullanımı ile ilgili bu yıllar paylaştı. Cihaz açıkları ile ilgili detaylar tek tek konuşuldu.

Bakan iOS cihazların ayarlarının yeniden gözden geçirilmesi konusu ile ilgili açıklamalar yaptı. Apple cihaz kullananlar tek tek uyarıldı. İşte o uyarı ile ilgili tüm detaylar…

Apple cihaz kullananlar uyarıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakan yardımcısı olarak bilinen Ömer Fatih Sayan Twitter’ın yeni ismi olan X sosyal medya uygulaması üzerinden yapmış olduğu paylaşımda son günlerde kamuoyunda konuştu geçen iOS cihazlardaki açıklar için Ulusal Siber Olaylarla Müdahale Merkezi’nin çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. Merkezde yürütülen çalışmalar kapsamında bu cihazları etkilemiş olan ciddi bir güvenlik açığının olduğu tespit edildi. Konuya dikkat çeken Bakan yardımcısı kritik açın cihazlar adına tam kontrolün ele geçirilmesine sebep olabileceğinin altını çizdi. Apple cihaz kullananların verilerinin çalınma riskinin çok büyük olduğunu ifade etti.

Bu cihazı kullananlar dikkat

Apple cihaz kullanan vatandaşlar tek tek uyarıldı. Cumhurbaşkanı yardımcısı konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada bu cihazlarda önemli bir açın bulunduğunu ve bu açığın hemen giderilmesi adına Apple ile bağlantı kurulduğunu açıkladı. Detaylara değinen bakan yardımcısı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Apple cihaz kullananlar paylaşılan detayları merakla takip etti.

SİP aracılığıyla denetlemeler yapılıyor

Bakan yardımcısı Sayan yapılan çalışmaları ile birlikte 16 adet komuta kontrol sunucusuna tespitinin yapıldığı ve bunların zararlı bağlantı listesinde yayımlanarak engelleme işlemlerinin gerçekleştirildiğine paylaştı. Dedikleri yönelik olarak SİP vasıtasıyla ilgili ekiplere gerekli bilgilerin verildiğini aktaran Bakan yardımcısı Bilgi ve Teknoloji Kurumu’nun konuyla ilgili Apple’dan bir açıklama talep ettiğini ve bununla birlikte soruşturmanın da yürütüldüğünü açıkladı. Bakan yardımcısı uluslararası kamuoyu ile birlikte gerekli önlemlerin çok acil şekilde alınması adına hazır olduklarını, küresel siber zafiyetlerine karşı olarak ciddi yaptırımların uygulanmasının büyük bir önem arz ettiğini vurguladı. Bakan sözlerine dijital izleme ve bununla birlikte siber casusluk ve mücadele alanında milli güvenliğin oluşturulması gerektiğini ekledi.