İzmir Haberleri

İzmir’de 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan milyonlarca ihbar asılsız çıkıyor

İzmir’de 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan binlerce ihbardan 2 milyon 300 binin asılsız çıkması dikkat çekiyor. İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Dr. Murat Ummak, 2021 yılı içinde 5 milyon 640 bin çağrı aldıklarını belirterek, bunun 2 milyon 30 bininin gerçek, 2 milyon 300 bininin ise asılsız çağrı olduğunu ifade etti.

Ayrıca, 1 milyondan fazla çağrının ise personele “Alo 112” diyenler tarafından kapatılan asılsız çağrılar olduğunu söyledi. Ummak, asılsız çağrıların yüzde 36 oranında olduğunu ve bu oranın gün geçtikçe düştüğünü belirtti.

Olaylara müdahale hızı 96 saniye

Dr. Ummak, İzmirlilerin farkındalığının yüksek olduğunu ve bilinçlenmeye başladığını vurgulayarak, asılsız çağrılardaki düşüşün bu farkındalıkla ilişkilendirilebileceğini ifade etti. İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi’nin olaylara müdahale hızının yaklaşık 96 saniye olduğunu ve bu rakamın oldukça iyi olduğunu belirtti.

112 çağrı merkezlerinin projelerinden bahseden Dr. Ummak, “Engelsiz 112” projesi kapsamında vatandaşların akıllı telefonlarına indirecekleri uygulama ile tek tuşla 112’yi arayabildiklerini ve konumlarının görülebildiğini söyledi. Ayrıca araç içi acil çağrı “e-call” sistemi ile mahsur kalan araçlardan yapılan çağrıların 112’ye ulaştığını ve konum bilgisiyle hızlı müdahale sağlandığını ifade etti.

Yemek siparişi için bile arayan var

112 Acil Çağrı Merkezi personeli Duygu Aşıkkaya ise vatandaşların genellikle PİN veya PUK kodlarını sormak, telefonları çekmeyen durumlar için çağrıda bulunmak, hayvanları için ambulans talep etmek veya yemek siparişi vermek için aradıklarını belirtti. Aşıkkaya, gereksiz aramalardan kaçınılması çağrısında bulundu.