Teknoloji

2030 yılında elektrikli otomobil sayısı artacak!

Uluslararası Enerji Ajansı’nın yanına de rapora göre yenilebilir enerji kaynaklarının oranının gelecek altı yıl içerisinde artacak paylaşıldı. Konuyla ilgili açıklamalar devam ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın yapmış olduğu açıklamalara göre 2030 TL sonuna kadar elektrikli araçların sayısında büyük bir artış gözlemlenecek. On araçtan altısı elektrikli olacak. İşte konuyla ilgili tüm detaylar…

On araçtan altısı elektrikli olacak

Sürdürülebilir enerji kapsamı içerisinde geliştirilen projeler gün geçtikçe artıyor. Sürdürülebilir bir dünya için adım atmaya başlayan firma var ile ilgili raporlar paylaşıldı. Uluslararası Enerji Ajansı paylaşmış olduğu raporda yenilebilir enerji kaynaklarının oranının ilerleyen yıllarda hızla artacağını belirtti. Raporda elektrikli araç sayısında büyük bir yaygınlık yaşanacağına dönem ile ilgili özellikle de tarih vererek açıklama yaptı. 2030 yılın sonuna kadar bu araçlarda büyük bir artış söz konusu olacak. Paylaşılan verilere göre 2030 yıl sonunda dünyadaki elektrikli araç sayısı on kata kadar artış gösterecek. 2030 yılına gelindiğinde zaman dünyada satılacak araçların %60’ından fazlası elektrikli araç olacak. Türkiye’deki elektrikli araç satışları ise 2023 yılında büyük bir ivme kazandı.

Rapor değerlendirildi

Uluslararası Enerji Ajansı’nın paylaşmış olduğu rapora göre dünyadaki enerji sektörü üzerine yönelik analiz ve projeksiyonlar adına en yetkili kaynağın bu raporlar olduğu görülüyor. 2023 yılından yayınlanan rapor sonrası elektrikli araçların kısa süre içerisinde ne kadar çok yaygınlaştığını gösteren bir tahmin paylaşıldı. Rapora göre elektrikli araç sayısı geçtiğimiz yıllarda katlanarak arttı. Elektrikli araç satışları ise 2022 yılında 10 milyonu aşıp 10.3 milyon seviyesine ulaştı. 2021 yılında bu rakam 6.500.000 olarak görülmüştü. Raporlara göre 2023 yılı için satılan elektrikli otomobil sayısı 13.900.000’a ulaştı. 2020 yılındaki satış sayısı 3 milyon da sınırlı kalmıştı. Bu şekilde yıllık elektrik araç satış sayısı oranları toplanarak son üç yıl toplamı %363 şeklinde belirlendi. 2024 yılı için bu ivme yükselerek devam edecek.

Elektrikli otomobiller çoğunlukta Çine satıldı

Elektrikli araçların satışları değerlendirilirken yılın en çok satışlarının Çin’e yapıldığı belli oldu. 2022 yılında 10.300.000 şeklinde satış yapılan otomobillerin 6 milyonu Çin’e satılmış oldu. 2023 yılında ise Çin’in %58 oranı koruyup toplamda 8 milyona ulaşması tahmin ediliyor.

Avrupa ülkelerinde ise elektrikli araç oranı artmaya devam ediyor.