Ekonomi

Uzman isim, ekonomide en büyük riskin belirsizlik olduğunu açıkladı!

Prof. Dr. Şenol Babuşçu, 2024 uyarısıyla dikkatleri çekerken, 2024 yılının zor bir yıl olacağını vurguladı. Babuşçu, faizlerin artması büyümenin düşmesi sonucu tahsil edilmeyen kredi sorununun artacağını dile getirerek, 2024 yılı değerlendirmesinde bulundu. Detaylar işte sizlerle

2023 yılını değerlendiren, 2024 yılı içinde tahminlerini açıklayan Prof. Dr. Şenol Babuşçu, ekonomide rasyonel politikaların dönülmesinin, seçim sonrasında sektör için nispeten daha rahat bir ortam olacağını yönünde açıklamada bulunurken, bankaların üzerindeki baskı ile ilgili bilgileri tek tek aktardı.

Babuşçu, iki faktör ile değerlendirme yaptı!

Cumhuriyet’te yer alan haberden elde edilen bilgilere göre Bankacılık sektörü açısından 2023 yılının değerlendiren 2024 yılı içinde öngörülerini açıklayan Babuşçu’nun yapmış olduğu açıklamaları şu şekilde yer alıyor;

Sektörde 2023 yılında yaşanan politika değişikliklerine bağlı olarak karlılığını reel olarak artırmadığını sadece korunmaya çalıştığına dile getiren Babuşçu, son yıllarda bankalarının çalışmalarının zorluğunu dikkat çekti. 2024 yılının zor bir yıl olacağı öngörüsünde bulunan Şenol Babuşcu, “faiz oranları giderek yükselmekte ve büyüme oranlarında düşüş görülmesi beklenmekte” dedi.

Bu durumu iki faktör ile değerlendiren Babuşçu, bu faktörlerin en önemli etkisinin ise kredi geri dönüşlerinde sıkıntılara yol açmasına neden olacağını, bu nedenle de sorun oluşturmaya aday olan ilk konunun ise tahsili gecikmiş alacaklardaki artışa neden olacağını dile getirerek, ikinci etkisinin kredilerde enflasyona dikkate alınmadığından reel olarak daralma görüleceği, bu durumunda bankaların gelirlerinin de düşüş yaşanacağına denk geleceğine dikkat çekti.

Kur Korumalı Mevduat’ı 2024 yılında neler bekliyor?

Prof. Dr. Şenol Babuşçu, Mevduat maliyetlerinin yükselmesi kredi büyümesinin yavaşlaması ile birlikte batık kredi oranında artış gibi beklentilerin düşünüldüğü karlılıkta bir düşüş olabilme ihtimalini vurgularken, Kur Korumalı Mevduat (KKM) beklendiği gibi hızlı erimesine önlem alınmadığı takdirde ise en çok konuşulan konular arasında yer alacağına dikkat çekti.

2024 yılında bankalar için en büyük riskin ile ilgili açıklama yapan Babuşçu, “risk, içinde bulunduğu belirsizliğin ön görünmezliği barındırır. Bankaların geçmişi analiz ve gelecek planlaması konusunda ön sıradaki kurumsal yapıların içinde gelir. Fakat ne kadar iyi tahmin yaparsanız yapın, sürpriz kararlarla her durumda planlara bozulabiliyor” dedi.