Gündem

Milyonlarca emekli ve memur için yeni yıl zammı bugün netleşiyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aralık ayı enflasyon verileri bugün saat 10:00’da açıklanacak. 2023 yılı enflasyonunun tahmini yüzde 65 olduğu göz önüne alındığında, emekli işçi ve esnaf aylıklarına yüzde 37.76, memur ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 49.46 oranında zam yapılması bekleniyor.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun aldığı karar uyarınca, bu yılın ilk altı ayı için belirlenen yüzde 15’e ilave olarak enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

Maaş artışları ve enflasyon farkları, memurlar, sözleşmeliler ve emekliler için 15 Ocak’ta ödenecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını yılın son 6 aylık enflasyonu oranında zamlı olarak alacaklar. Eğer SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon farkının üzerine ilave bir artış yapılmazsa, işçi, çiftçi ve esnaf emeklileri ile memur emeklileri arasında yaklaşık 12 puanlık bir fark oluşacak. Temmuz ayında ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları, memur ve memur emeklilerinin üzerinde olacak. Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 36 olarak açıklanmıştı.

Enflasyon tahminlerine göre zam oranı

  • Aylık enflasyon yüzde 2.44 olursa, yıllık yüzde 64 olacak.
  • Aylık enflasyon yüzde 2.76 olursa, yıllık yüzde 64.5 olacak.
  • Aylık enflasyon yüzde 3.38 olursa, yıllık yüzde 65.5 olacak.
  • Aylık enflasyon yüzde 3.69 olursa, yıllık yüzde 66.0 olacak.

Bu senaryolar doğrultusunda emekli işçi (SSK) ve emekli esnaf, çiftçi (BAĞ-KUR) aylıklarına 2023 yılı temmuz-aralık dönemindeki enflasyon farkı kadar zam yapılacak. Memur maaşları ve emekli memur aylıklarına temmuz ayında yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılmıştı. Bu nedenle 6 aylık enflasyondan temmuzdaki yüzde 6’lık toplu sözleşme zammı mahsup edilecek. Çıkan sayıya ocak ayı için yüzde 15 olarak belirlenen toplu sözleşme zammı uygulanacak.