Genel

Dolandırıcıların yeni taktiği: “Seni sosyal medyada rezil ederim”

Sosyal medya üzerinden tanıştıkları kişilerle ilerleyen sohbetler, bir dolandırıcılık yöntemiyle birçok vatandaşı maddi kayıplara uğratıyor. Bu dolandırıcılık taktiği, kendini tanıştığı kişinin yakını olarak tanıtan dolandırıcıların, kurbanlarını “Seni rezil edeceğim, sosyal medyadan her şeyini paylaşacağım” şeklinde tehdit etmeleriyle başlıyor. Ardından, daha önce fotoğraf veya mesaj alışverişi yapılan kişinin “avukat” olarak tanıtılan bir başkası tarafından aranarak uzlaşma yoluna gitmesi talep ediliyor.

Bu dolandırma yöntemi, mağdurların paniğe kapılması ve itiraz etmeleri durumunda “kızının veya akrabasının” reşit olmayan biriyle mesajlaştıkları iddiasıyla karşılaşmalarıyla devam ediyor. Dolandırıcılar, mağdurları “ahlaksızlık, şerefsizlik” gibi suçlamalarla tehdit ederek, sosyal medyadan her şeylerini paylaşacakları korkusuyla sıkıştırıyor.

Sonrasında mağdurların bir avukat gibi tanıtılan kişiyle iletişime geçmeleri isteniyor ve bu aşamada uzlaşma yolu öneriliyor. Mağdurlar, durumu düzeltmek ve iddia edilen suçlamalardan kurtulmak için yüksek miktarlarda para ödemeye zorlanıyor.

67 yaşındaki bir adam 600 bin lira kaptırdı

Bu yöntemle 67 yaşındaki bir vatandaş, 50 yaşında olduğunu düşündüğü ancak gerçekte 28 yaşında olan bir dolandırıcıyla yazışırken 600 bin TL gibi büyük bir miktarı kaptırmış durumda. Dolandırıcılar, sosyal medya üzerinde kadın profili kullanarak genellikle orta yaş ve üzeri erkekleri hedef alıyor ve birçok kişiyi maddi zarara uğratıyor.

Gazeteci Murat Ağırel’in Halk TV’de detaylarını paylaştığı bu dolandırıcılık yöntemi, savcılıkların dosyalarını dolduracak kadar sık yaşanan bir suç türü haline gelmiş durumda. Mağdurlar, tehditler ve manipülasyonlar sonucunda yüksek meblağlarda paraları dolandırıcılara kaptırıyor.