Gündem

Profesörden balon balığı uyarısı: Yemeyin, tamamı zehirli!

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, balon balığının tüketilmemesi konusunda vatandaşları uyardı. Türkiye’deki denizlerde sıklıkla görülen balon balıklarının tamamının zehirli olduğunu belirten Prof. Dr. Turan, bu konuda yapılan bilinçlendirme faaliyetlerine dikkat çekti.

İskenderun’da 2’si çocuk 7 kişinin balon balığı tüketimi sonucu zehirlenerek hastanede tedavi altına alındığını hatırlatan Turan, denizlerimizde toplam 7 tür zehirli balon balığı bulunduğunu ifade etti. Bu balıkların özellikle Akdeniz ve kısmen Ege Denizi’nde yoğun olarak bulunduğunu belirten Turan, Marmara Denizi’nde ise az da olsa bulunduğuna dikkat çekti.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan

Ölüme neden olabilir

Prof. Dr. Cemal Turan, balon balığının etinde tetrodotoksin (TTX) adlı zehir bulunduğunu vurgulayarak, “Balon balığının eti çok güzeldir ve tavuk gibi bir lezzeti vardır. Ancak tüketildiğinde insan ölümüne kadar varabilen sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer ilgili kuruluşların bilinçlendirme çalışmalarının devam ettiğini söylemek önemlidir” şeklinde uyardı.