Gündem

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine moral zammı geliyor

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için moral zammı gündemde. Emekli Sandığı emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki 11.68 puanlık zam farkının kısmen giderilmesi planlanıyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta yapacağı açıklamada, emeklilere moral zammı detayları duyurulacak.

  • Asgari ücretli yüzde 49.11, memur ve memur emeklileri için yeni yıl zam oranı yüzde 49.25 olurken, işçi ve esnaf emeklileri için bu oran yüzde 37.57 olarak belirlendi.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan çalışma sonucunda, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine refah payı verilmesi yönünde alternatif bir plan oluşturuldu.
  • Çalışma, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan plan, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Ekonomi yönetimi, bütçe olanakları ve enflasyonla mücadele programını göz önünde bulundurarak emeklilere refah payı verilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.
  • Emekliler arasındaki zam farkı geçmiş yıllarda genellikle 1-2 puan düzeyinde kalırken, bugün Emekli Sandığı emeklileri ile SSK, Bağ-Kur emeklileri arasında 11.68 puanlık bir zam farkı bulunuyor.
  • Geçen yıl benzer bir formülle tüm kesimlere yüzde 30 zam yapılmış, en düşük maaşta eşitleme ve refah payı uygulanmıştı.
  • Temmuz ayında 7 bin 500 liraya çıkarılan en düşük emekli aylığı için de yasal düzenleme yapılacak. En düşük emekli aylığının 10 bin lirayı geçmesi hedefleniyor.
  • Emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli aylığı üzerine yapılan düzenlemelerin yanı sıra refah payı veya seyyanen zam düzenlemesi de gündemde.

Memur ve memur emeklileri sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkına hak kazanırken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 ayda bir oluşan enflasyon kadar zam alıyor. Son 6 aydaki enflasyon yüzde 37.57 olduğu için işçi ve esnaf emeklilerinin zam oranı da bu seviyede kaldı. Temmuz ayında aylıkları memur ve memur emeklilerinin üzerinde olacak.