Ekonomi

Emekli zammında ‘yüzde 4’ detayı: SGK Bağ-Kur refah zammı ne kadar olur?

Aralık ayı enflasyonunun yüzde 37,57 olarak açıklanmasıyla birlikte SGK ve Bağ-Kur emekli kök maaş zammı da aynı oranda belirlendi. Ancak, milyonlarca kişinin aylığı, en düşük emekli maaşı olan 7,500 TL sınırına bir kez daha takıldı. 2024 emekli maaşı tabloları oluşturulurken, en düşük emekli maaşının belirlenmesi konusunda önemli bir detay gözden kaçırıldı. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

6 aylık enflasyonun yüzde 37,57 olarak açıklanmasıyla Bağ-Kur ve SGK emekli zamları da netleşti. Emekli Sandığı emeklileri de 6 aylık memur enflasyon farkı ile yüzde 49,25’lik bir zamma hak kazandı. Ancak, SSK ve Bağ-Kur emekli kök maaş zammı, en düşük emekli maaşı sınırı olan 7 bin 500 TL’nin altında kaldı. Bu durum, Ankara’da hummalı bir çalışmanın başlatılmasına neden oldu.

Memur ve işçi emeklisi arasındaki fark 11,68

Memur ile işçi emeklisi arasındaki zammın farkının 11.68 olması, SGK ve Bağ-Kur emeklisine eşitleme yapılması gerektiğini ortaya koydu. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordineli bir çalışma yürütülmekte.

En düşük emekli aylığının belirlenmesi için öne çıkan formül, önce rakamın belirlenmesi, ardından refah payı, seyyanen zam ya da emekli kök aylığı için kademeli zam yapılması olarak ifade ediliyor. SGK uzmanları, emekli zammında hakkaniyetin sağlanması adına kök maaşların kategorize edilmesinin zorunlu olduğunu savunuyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, “Kök aylığı 5,500 TL’nin altında olanlara farklı, 5,500-6,000 TL arasında olanlara farklı bir zam, 6,500-7,000 TL arasında olanlara farklı bir zam verilmesi gerekiyor” yorumunu yapıyor.

Yüzde 4’lük bir ek ödeme kök maaşa ekleniyor

Zamlı emekli maaşı hesaplamasında öncelikle yüzde 4’lük bir ek ödeme kök maaşa uygulanıyor. Ardından Hazine desteği ile rakam en düşük emekli maaşı seviyesine getiriliyor. 2024 için en düşük emekli maaşı tahminleri 10 ila 11 bin 500 TL arasında şekilleniyor.

Şimdi gözler, konunun detaylı bir şekilde ele alınması için yapılacak olan yılın ilk Kabine Toplantısı’na çevrildi.