Teknoloji

WhatsApp’a verilen süre doldu: Rekabet kurulundan META’ya dev ceza

Rekabet Kurulu, META’ya veri paylaşım zorunluluğuyla ilgili olarak WhatsApp kullanıcılarına uygulanan güncellemenin kaldırılması için tanınan sürenin dolmasının ardından, şirkete 12 Aralık 2023’ten itibaren günlük 4,8 milyon lira para cezası uygulanmasına karar verdi.

Rekabet Kurulu, 2021 yılında başlatılan soruşturma sonucunda, META’nın Türkiye’de WhatsApp kullanıcılarının verilerini diğer hizmetlerinde kullanarak rekabeti engellediğini ve pazar girişini zorlaştırdığını tespit etti. Ayrıca, META’ya 346 milyon lira para cezası verildi. Şirketin, Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirerek rakiplerini zor durumda bıraktığı belirlendi.

META’ya getirilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi üzerine Kurul, şirketten yeni bir çözüm önerisi sunmasını talep etti. META’nın sunduğu öneriler yeterli bulunmadı ve Kurul, kullanıcılardan yeniden onay alınması için şeffaf ve bilgilendirici bir ekran bildirimi talep etti.

META’nın “Nihai Uyum Çözümü”nün belirlenen tarihte Kuruma sunulmaması üzerine, 12 Aralık 2023 tarihinden itibaren META’ya günlük 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.