Ekonomi

Döviz yatırımcısının yüzünü güldürdü: Dolar 30 TL’ye dayandı! Euro 33 TL’yi geçti

11 Ocak itibariyle Dolar/TL kuru, güne 29,97 seviyesinden başlayarak 30 seviyesine yaklaştı. Euro/TL ise 33,03 bandında işlem görüyor.

Dolar, Eylül ayından bu yana sınırlı değer kayıpları yaşarken, Aralık ayının ilk yarısındaki tempoya kıyasla değer kaybı hızlandı. 2023 yılını Yüzde 36,6, Aralık ayını ise Yüzde 2,2 kayıpla kapatan TL, 2024’ün başından bu yana yüzde 1,3 değer yitirdi.

TCMB yatırımcı günü mesajları takip ediliyor

TCMB’nin bugün New York’ta JPMorgan’ın ev sahipliğinde düzenleyeceği “Yatırımcı Günü” toplantısı piyasalarda yakından takip ediliyor. Toplantıda TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sunumlar yapacak.

Yatırımcı gününde dezenflasyon patikası, döviz rezervleri stratejisi, bankacılık sektörü ve makroihtiyati çerçeve gibi konular ele alınacak.

Yabancı yatırımcılar geri dönüyor

Yabancı yatırımcılar, son altı ayda Türkiye piyasalarına geri dönmeye başladı. Aralık başında yabancıların mülkiyetindeki DİBS ve hisse senedi portföyü altı yılın en büyük haftalık girişine işaret etti.

Son olarak ABD’li fon yönetim şirketleri Pimco ve Vanguard, seçimlerin ardından uygulanan ortodoks politikalar ve yüklü faiz artışları sonrasında portföylerine TL cinsi varlıkları eklediklerini açıkladı.

CDS’lerde gerileme devam ediyor

TCMB, seçimlerden bugüne toplamda 3.400 baz puan faiz artırdı. CDS bu dönemde 700 baz puandan 300 baz puan civarına geriledi.

Diğer döviz kurları

  • Euro/TL: 33,03
  • Sterlin/TL: 38,57
  • İsviçre Frangı/TL: 31,65
  • Japon Yeni/TL: 26,78

Haftanın kalanında takip edilecekler

Haftanın kalanında Moody’s olası kredi notu güncellemesi ve cari denge verileri takip edilecek.

Cuma günü piyasa kapanışı ardından Moody’s tarafından Türkiye’nin kredi notu güncellemesi yayımlanacak. Moody’s, Aralık ayındaki kararı pas geçerken, Reuters’a yaptığı son açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun on yılı aşkın süredir ilk kez yükselebileceğine işaret etmişti.