İzmir HaberleriPolitika

İduğ’dan 5 yıl icraat sunumu! Aday adaylarına seslendi: Öyle kolay değil

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, 5 yıllık görev süresini değerlendirdi. Öte yandan İduğ, yerel seçimler için aday adayı bolluğuna da dikkat çekerek, "Arkadaşlar belediye başkanı olmak o kadar kolay değil" dedi.

HABER/ Didar DEMİRCİ- Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, göreve geldiği 2019 yılından bugüne Bornova için hayata geçirdiği projeleri ve yaptığı çalışmaları gazetecilere anlattı. Bornova Belediyesi Nikah Salonunda düzenlenen toplantıya belediye meclis üyeleri ve partililer de katıldı. İduğ, Bornova Belediyesi’ne kazandırdıkları yatırımlara dikkat çekerek, asfalt üretim tesisi ve belediyeye alınan maliyeti 400 milyonu bulan 147 aracı anlattı. Bu yatırımlar sayesinde Belediyenin bütçesine büyük katkı sağladığını belirten İduğ, asfalt üretim tesisi sayesinde Bornova’daki muhtarlara söz verilen yol düzenlemelerinin yapıldığını aktardı. İduğ, “Saatte 160 ton asfalt üretiyoruz. Sadece kendimize değil, Bornova’nın çevresindeki 7 ilçeye de asfalt sağlıyoruz. Biz bu tesisin maliyetini 1 yılda amorti ettik. Dolayısıyla sürdürülebilir işler yapmak bizim önceliğimizdi. Kaynağı doğru kullanmak çok önemli” diye konuşuldu.

Öğrencilerin barınma sorunlarına çözüm olmak amacıyla iki adet yurt binasından birini faaliyete aldıklarını diğerinin de 15 Mart’ta hayata geçeceğini söyleyen İduğ, “Böylece toplamda 700 öğrenciye yurt sağlamış olacağız” dedi. Çocuk aktivite merkezlerine de dikkat çeken İduğ, 14 tane tamamlanmış ve açılışı yapılmış kreşin yanında 23 tane daha çocuk aktivite merkezinin tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu. İduğ, ayrıca 18 adet taziye evini de vatandaşların hizmetine sunduklarını belirtti.

Altındağ’da kurdukları Atatürk Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesini hatırlatan İduğ, sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimin artmasına vesile olan bir yerleşke olduğunu aktardı. Ödüllü Altın Bilezik projesine de değinen İduğ, “Mesleği olanları işe yerleştiriyoruz, mesleği olmayanlara iş öğretiyoruz. İş arayanlarla iş verenleri bir araya getiriyoruz. Nereden doğdu işte o sivil toplum yerleşkesinde. Bornova’nın 2 bin kişilik kapasitesi var. Dolayısıyla bize gelen müracaatların bir yere aktarılması lazım. Biz o insan kaynakları ile çalışmak isteyenleri bir araya getirdik. Türkiye’de 2 ay önce 112 firmanın katıldığı bir istihdam fuarı yaptık. Bu ülkede işsizlik var mı? Ben merak ediyorum. Mesleksiz insan çok. O yüzden bu insanların orta okul sonrasında meslek eğitimi alması lazım. Bizde 6 milyon üniversite mezunu 2 milyon meslek lisesi mezunu var. O nedenle bu çok önemli” ifadelerini kullandı.

Yeni fitness salonlarından, spor sahalarının yenilenmesine, Dijital Sınıf’tan 2 Oda 1 İş projesine kadar bir çok projeye açıklık getiren İduğ, tarımsal üretim çalışmaları hakkında da bilgi verdi. İduğ, “Kınalı bamya ve misket üzümünün de coğrafi tescilini de aldık. Doğal tarım çiftliği, atalık tohum bahçesinde üretimlere devam ediyoruz” dedi.

İduğ’dan 2024 projeleri

Ekonomik açıdan 2024 yılının zorlu geçeceğini aktaran İduğ, “2024 yılında hızlı bir şekilde yapacağımız konteyner kent. 3 bin metrekare kapalı alan hakkımız var. Böyle bir toplanma merkezi bu deprem döneminde herkezin sığınabileceği bir yer. Bundan 4 tane yapmak lazım. Bunlardan bir tanesinin maliyeti 50 milyon civarında ama yapmak lazım. kakıllı bina mantığıyla yapacağımız bir çalışma. Güneş enerjisi. GES projesi. İzmir’de 8 ay güneş var.biz 2 megawat yapacağız. yıllık 60 milyon civarında elektrik parası devre dışı kalacak. Belediyelerin hepsi bunu yapmalı. Kızılay Mahallesi. Tek katlı yerlere 6 kat imar çıkardık. İtiraz edenler de imar affından faydalanan kendisine 4 kat 5 kat yapan insanlar itiraz ediyor. 1940 yılından beri planlama yapılmamış burayla ilgili. Buradaki çalışmalara da devam edeceğiz. 2024’te iki tane çok amaçlı havuz yapmak istiyoruz. İki tane açık havuz olacak. Darülkurra restorasyon projesi. 1507 yılında yapılan Darülkurrayı satın aldık. Restorasyon yapıp Bornova’ya kazandıracağız. Engelsiz yaşam merkezi. Türkiye’nin nüfusunun yüzde 10’u engelli. Onlarla ilgili bir yaşam merkezi planımız var. Gençlik ve öğrenci merkezi. Burası da 24 saat açık dijital kütüphanenin olduğu bir yer. Askıda reçeteyi biliyorsunuz. Bir de askıda protein var. 65 yaş üstü vatandaşların protein ağırlıklı destekleri 2024’te artıracağız. Alzheimer merkezi. Burada hastadan çok aileler çok sıkıntı yaşıyor. Bunun da burada olması gerekiyor” diye konuştu.

İduğ’dan adaylık açıklaması

Yerel seçimlerde başkan olmak için partisinden çok fazla başvuru olduğunu hatırlatan İduğ, “Bir aday patlaması var. Arkadaşlar belediye başkanlığı o kadar kolay bir iş değil. Her an başı derde girebilir. Geçenlerde BAL’ın bahçesinde inşaatı devam eden bölgeyle ilgili sorunlar oldu. Bilgi kirliliği yaratıldı ki gerçekten çok üzücü. Yok ağaç kesildi, yok buraya şu yapılıyor falan. Öyle bir şey yok doğrusu bizde” ifadelerini kullandı. Ayrıca ilçe yönetimi ile arasında bir anlaşmazlık olduğu ve bu nedenle adaylığının tartışma konusu olduğuna ilişkin sorulara da cevap veren İduğ, “Bu kadar dayanışma içinde, bu kadar uyumlu çalışan bir insanın sıkıntısı olacağını düşünmüyorum” dedi. 6 Şubat depreminin ardından yaptığı açıklamaların hatırlatılması sonrasında İduğ, “6 Şubat depreminde de yetişilemez ifadesi kullandım. Orada öyle bir hasar vardı ki meydanın nerede olduğunu göremiyordunuz. Kolay bir şey değildi. O konuşmanın altında tamamen insan odaklı bir konuşma vardı” dedi.