Gündem

Emeklilere yapılan zam e-Devlet üzerinden görülmeye başladı

Hükümetin emekli maaşlarına yönelik yaptığı ek düzenlemeye ilişkin bilgiler e-Devlet üzerinden erişilebilir durumda. Emekliler, SGK ve Bağ-Kur emekli maaşlarındaki yüzde 37.57’lik zam oranına göre hesaplanan yeni maaş bilgilerine ulaşabiliyorlar. Yapılan düzenleme ile emeklilerin maaşları, ek ödemelerle birlikte e-Devlet üzerinden görülebiliyor.

Emekliler, tahsis numaralarına göre 17 Ocak itibarıyla yeni maaşlarını çekebilecekler. Ayrıca, eğer ilerleyen dönemlerde ek zam yapılırsa, bu zamlar bir sonraki maaşa yansıtılacak veya arada ek ödeme olarak verilecek.

Ekonomim dergisinin yaptığı araştırmaya göre, e-Devlet’te yer alan bilgilere göre, 8 bin 700 lira maaşı olan bir emeklinin yeni maaşı 11 bin 868 liraya çıkarken, 16 bin 600 lira maaşı olan bir emeklinin maaşı 22 bin 841 liraya yükseldi. Ayrıca, 7 bin 500 liranın altında olan ve 7 bin 500 liraya tamamlanan bir emeklinin maaşı da 7 bin 358 liradan 10 bin 123 liraya yükseldi.

Ek ödeme yapılacak mı?

Yapılan yasal düzenleme sonrasında, kök maaşı daha düşük olan ve 7 bin 500 liraya tamamlanan bir emeklinin yeni maaşı e-Devlet’te 8 bin 291 lira olarak görünüyor. Bu durumdaki emeklilere, daha önce belirtilen yasal düzenleme kapsamında ek ödeme yapılması öngörülüyor.

SSK ve Bağkur emekli zamlarında iyileştirme yapılmasına yönelik çalışmanın ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması bekleniyor. Bugün gerçekleştirilen “Orta Vadeli Program ve Makroekonomik Görünüm” programında, SSK, Bağkur ve memur emekli aylıklarını dengeleme taahhüt edildi.

Ne olmuştu?

TÜİK tarafından açıklanan 2023 enflasyon rakamıyla birlikte, memur ve emeklilerin maaş artış oranı da belirlenmişti. Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme gereği yüzde 15 zam alacak ve önceki 6 aydaki enflasyon farkı nedeniyle kümülatif olarak yüzde 49.25 zam almış olacaklar. SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranı ise son 6 aydaki enflasyon kadar, yani yüzde 37.57 oranında belirlenmişti.