Ekonomi

Ev sahipleri için güzel haber geldi! Vergiden muaf tutularak ödeme yapılmayacak

Ev sahiplerinin ödemesi zorunlu olan istisna tutarları için yeni uygulama geldi. Kira geliri üzerinden uygulanan tutar için 2024 yılında artış haberi geldi. Yeni yılın ilk ayı bitmemişken zam haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor.

Geçtiğimiz yıl ödenen istisna tutarlarına 12 bin TL eklenerek 33 bin TL’ye yükseldi. 12 ayın toplamında kira bedeli 33 bin TL’nin altında olan ev sahipleri gelir mükellefiyetinden muaf olabilecek. Geçen yıl 21 bin TL olan istisna tutarı yeni yılın gelmesiyle yükseltildi.

2024 Yılı İstisna Tutarı

Ev sahipleri yılda elde ettikleri kira gelirine göre istisna tutarını dikkate almak zorunda. Geride bıraktığımız yılda 21 bin TL olan istisna tutarına 12 bin TL artış uygulandı. Ev sahibi yıl boyunca 33 bin TL’nin üzerinde gelir elde ediyorsa gelir vergisi ödemek zorunda. Ancak yıl boyunca elde edilen kira geliri 33 bin TL’nin altında ise ev sahipleri vergi ödemek durumunda değil.

Kiraya verilen evlerden 33 bin TL’nin üzerinde yıllık gelir elde eden ev sahipleri ise muafiyetten yararlanabilmek için yeni mevzuattan faydalanacak. Muafiyetten 33 bin TL için faydalanırken, üzerine çıkan tutarlar için herhangi bir muafiyet söz konusu değil.

İstisna Tutarından Nasıl Muaf Olunur?

Mevzuatta yer alan bazı koşullar bulunuyor, mal sahipleri muafiyetlerden faydalanabilmek için bunlara uymalı. Kira istisnasından faydalanamayacak gruplar; tarım, ticari ve mesleki kazançlarından dolayı beyanname verenler. Basit usulde vergiye tabi olan küçük esnaf ise muafiyetten faydalanabilecek. İstisna tutarı yükseltilerek ev sahipleri sevindirici haberi aldı.

İşyeri dışında lokantalarda çalışanlar için verilmiş olan vergi muafiyeti ise 110 TL’den 170 TL’ye yükseltilerek yeni bir zam olarak gündemde yerini alıyor. 2024 yılı için yapılan düzenlemeler sonucunda kira geliri üzerinden uygulanan istisna tutarı arttırılmıştır. Ev sahipleri için avantaj haline gelen bir yükseliş olsa da günümüzde kira bedelleri oldukça yükselmiştir. Gelir vergisi ödemekten muaf olabilmek için yıllık toplam kira bedeli hesaplanması gerekli.