Gündem

Kimlik sahtekarlığına son: Çipli kimlik doğrulama cihazları yaygınlaşıyor

Yüksek güvenlikli çipli kimlik doğrulama cihazları, kamu ve özel sektörde yaygınlaştıkça sahte kimlik kullanılarak yapılan işlemlerin önüne geçilecek.

Şu anda tapu dairelerinde, noterliklerde ve bazı bankalarda kullanılan bu cihazlar, sahte kimlikle gerçekleştirilmeye çalışılan işlemleri başlamadan tespit edebilecek. Türkiye genelindeki tapu müdürlükleri, noterlikler ve bankalardaki bu cihazlar, çipli kimlik kartı ve kişinin parmak izini İçişleri Bakanlığı Nüfus Müdürlüğü veri tabanındaki bilgilerle eşleştirerek kişinin doğruluğunu sorguluyor. Eğer kimliğin sahte olduğu tespit edilirse, şüpheli kişi hakkında yasal işlem başlatılıyor.

Çipli kimlik kartı cihaza takılarak, veri tabanındaki bilgilerle eşleştiriliyor, ikinci doğrulama ise kişinin parmak izi karşılaştırmasıyla gerçekleştiriliyor. Bu yöntemle, kimlik sahtekarlığına karşı etkili bir önlem alınmış oluyor.

Çipli kimlik doğrulama cihazları belediyeler, ziyaretçi kabul noktaları ve sınav merkezlerinde de kullanılmaya başlanmış durumda.