Genel

Vatandaşların dikkatine 7.5 şiddetinde deprem: Bahsi geçen 9 il domino taşı gibi yıkılacak

Malatya ve Kahramanmaraş da yaşanan depremin ardından uzman kişilerden açıklama yapıldı. Prof. Dr. Süleyman Pambal bazı bölgelere özellikle dikkat çekti. 7.0 ve de 7.5 şiddetinde depremlerin olabileceğini ifade etti.

AFAD kurumunun sosyal medya hesaplarında yapmış oldukları açıklama da Malatya ilinde Battalgazi ilçesinde 16.04 saatlerinde meydana gelen 5.2 büyüklüğünde olan deprem sonrasında Deprem uzmanı olan Prof. Dr. Süleyman Pampal, katılmış olduğu yayında önemli konulara değindi. Olası olan depremlerde tedbir alınması gerektiğine vurgu yapan profesör, özellikle de bu bölgelere vurgu da bulundu.

7.0 ila 7.5 şiddetlerinde depremler olabilir

​​​​​Malatya şehrinde meydana gelen 5.3 büyüklüğünde deprem sonrasında deprem uzmanı olan Prof. Dr. Süleyman Pampal, Türkiye içerisinde doğu bölgeleri açısından önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Süleyman Pampal, bu illerde 7 ila 7.5 şiddetinde deprem meydana getirebilecek kuvvette aktif fay hatları bulunduğuna dikkat çekti.

Bu 9 il arasında; Erzincan, Karlıova, Bingöl, Gümüşhane, Bingöl, Bayburt, Tunceli, Elazığ, Erzurum, Muş ve Malatya’yı etkileyecek büyük bir deprem oluşma olasılıklarının üzerinde duran Pambal, bu illerde bulunan yapı stoklarını acil olarak dayanıklı duruma getirilmesi ve kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırma yapılmasının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Süleyman Pampal, deprem oluşmadan öncesinde gerekli önlemlerin mutlaka alınması gerektiğine ve önlem almanın hayati olarak önem taşıdığını belirtti.

Pek çok ile 5.0 üzerinde deprem

Prof. Dr. Süleyman Pampal, son bir ayda bölge içerisinde 5.0 şiddetinin üstünde pek çok depremin oluştuğunu ve bu depremlerin olağan olduklarını ancak çevre içerisinde daha büyük depremlerin meydana gelme olasılıklarına karşı uyarı da bulundu.

Prof. Dr. Süleyman Pampal yapmış olduğu bu ciddi uyarı da özellikle deprem açısından riskli olan bu illerde yaşamakta olan vatandaşlar ve yetkililer açısından bir uyanış çağrısı yerine geçmelidir. Geçmişte yaşanmış olan acı tecrübeler göz önüne alınarak, deprem öncesinde hazırlıkların tam anlamıyla arttırılması oldukça önemlidir. Geçtiğimiz yılın Şubat ayında gerçekleşen depremde ihmaller doğrultusunda pek çok kişi hayatını kaybetti. Bu sefer önlem alınmalı.