Ekonomi

Altın fiyatlarında FED faiz kararı beklentisi: Yükseliş devam eder mi?

Ortadoğu Gerilimi Etkiliyor Altın piyasasında büyük bir heyecan yaşanıyor. Yatırımcılar, 31 Ocak Çarşamba günü açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını büyük bir merakla bekleniyor.

Altının ons fiyatı, Ortadoğu’da artan gerilimin etkisiyle yükselmeye devam ediyor. Ancak, yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu hafta yapacağı açıklamaları bekledikleri için dikkatli adımlar atmaya devam ediyorlar. Ons altın, yüzde 0,36’lık bir artışla 2 bin 026 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

Türkiye’de ise altının gram fiyatı haftanın başlangıcında 2 bin 018 lira civarında bulunuyor. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı verilerine göre çeyrek altın 3 bin 486 lira, Cumhuriyet altını ise 14 bin 132 lira seviyelerinde değerleniyor.

Altın güvenli liman olarak tercih ediliyor

Altın, son dönemde artan jeopolitik risklere karşı güvenli liman olarak tercih ediliyor. Ürdün’ün kuzeydoğusunda Suriye sınırına yakın bir bölgede gerçekleşen insansız hava aracı saldırısı, üç ABD askerinin hayatını kaybetmesine neden oldu ve jeopolitik riskleri artırdı. Bu durum, yatırımcıları güvenli liman arayışına yöneltiyor.

Jeopolitik belirsizlikler altın yatırımlarını artırıyor

KCM Trade baş piyasa analisti Tim Waterer, Orta Doğu’daki istikrarsızlığın yatırımcıları altına yönlendirecek kadar ciddi olduğunu belirtiyor. Ancak Fed’in faiz kararına odaklanan piyasalarda yukarı yönlü hareketin sınırlı olduğunu ekliyor.

Fed’in açıklamaları merakla bekleniyor

ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmemesi beklenirken, dikkatler Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına çevrilmiş durumda. Fed’in politika faizini sabit bırakması kesin gözükse de, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Mart ayında faiz indiriminin başlama olasılığı yüzde 46 ile fiyatlanıyor. Fed’in enflasyonla mücadele amacıyla attığı sert adımların, Mart ayından itibaren daha yumuşak politika hamlelerine dönüşeceği beklentileri zayıflarken, dünya genelinde merkez bankalarının faiz indirimlerine başlama zamanlaması hakkındaki soru işaretleri devam ediyor.