Sağlık

İlaç kullananlar dikkat! 3 hastalığın ilacı artık Türkiye’de satılmayacak

Türk Eczacıları Birliği (TEB), İsviçre merkezli ilaç firması Novartis’in Türkiye’de satışa sunduğu ilaçların birçok hastalık için tedavi seçeneğini ortadan kaldırmış olmasına dikkat çekerek, epilepsi, Alzheimer ve migren hastalarının mağduriyet yaşayacağı konusunda uyarıda bulundu. TEB, yerli ilaç sanayisinin desteklenmesini ve yerel üretim ile bu ilaçların temininin acilen sağlanmasını talep etti.

İsviçre merkezli Novartis firması, Türkiye pazarındaki 14 ilacının satışını tamamen sonlandırma kararı aldığını açıkladı. Bu ilaçların içinde koah, göz tansiyonu, alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan önemli ilaçlar bulunuyor. Ayrıca, bu ilaçlardan bazılarının Türkiye’de yerli eşdeğeri bulunmuyor.

TEB tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu kararın ardından hastaların yaşayacağı mağduriyetin önüne geçilebilmesi için yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi ve yerel üretim ile hızla ilaç temininin sağlanması gerektiği vurgulandı.

İlaçları kur farkı nedeniyle piyasadan çekti

İlaç firması Novartis, ekonomik koşullar ve kur farkları nedeniyle ürünlerinin bazı formlarını Türkiye pazarında sunmama kararı aldı. Ancak, firmanın Türkiye’den tamamen çekilmemesine rağmen, satışı sonlandırılan ilaçlar hastalar için büyük bir sorun yarattı.

İlaçların muadili yok

Epilepsi, Alzheimer ve migren gibi ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların satışının durdurulması, hastaların tedaviye erişimini zorlaştırdı. Ayrıca, bazı ilaçların Türkiye’de eşdeğerleri bulunmuyor, bu da hastaların mağduriyetini artırıyor.

O ilaçlar Türkiye’de üretilmeli

TEB, hastaların yaşayacağı mağduriyetleri önlemek için yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi ve bu ilaçların ülke içinde üretilerek hastalara sunulmasının gerekliliğini vurguluyor. Bu adımın acil bir şekilde atılması gerektiği ifade ediliyor.

Novartis’in Türkiye’den çekilme kararı almasının üzerinden 9 ay geçmesine rağmen, Sağlık Bakanlığı’nın herhangi bir önlem almaması da eleştirilere neden oluyor. TEB, bu durumun kamuoyu ile paylaşarak ilaç eczacılığı alanında daha fazla şeffaflık ve bilgilendirme gerektiğini belirtiyor.