Ekonomi

Yüzde 49,25 zam ve 10 bin TL onaylandı: Zam farkı ne zaman yatacak?

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 11,68 ek zam yapılarak memur emeklisi zammı olan yüzde 49,25’e çıkarıldı. En düşük emekli maaşı da 10 bin TL olarak belirlendi. ‘Emekli maaşı zam farkı ne zaman yatacak’ sorusuna yanıt arayanlar içinse tarih belli oldu. 

Ek zam ödemeleri ne zaman yatacak? Herkes aynı zamanda zamları alabilecek mi?

Ek zam e-Devlet’te

– E-Devlet sisteminde aylık ödeme bilgileri kısmına girilerek ek zammı önceden hesaplamak mümkün. SSK emeklileri 4A, Bağkur emeklileri 4B, Emekli Sandığı emeklileri ise 4C aylık ödeme bilgisi olarak arama yaparak bilgilerine ulaşabilir.

– Açılan sayfada yeni zamlı maaşlar henüz gözükmese de “Ek Ödeme Tutarı” bölümünde maaşların yüzde 4’ü kadar alınan “ek ödeme” görülebilir. Bu rakam emeklinin yeni maaşının yüzde 4’ünü temsil eder.

– Ekrandaki ek ödeme rakamı 25 ile çarpıldığında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ayına kadar alacakları yüzde 49,25 oranında artırılmış maaş ortaya çıkar. Bu rakam net maaşı ifade eder.

– Yapılan işlemler sonucunda çıkan rakam, en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın altındaysa, emekli maaşı seyyanen zam ile 10 bin liraya tamamlanarak hesaplara yatırılır.

Ek zamlar ne zaman yatacak?

Yaklaşık 14 milyon emekli, çiftçi, esnaf emeklisi, dul, yetim ve sürekli iş göremezlik geliri alanlar, zam farklarını bir hafta içinde alacak. Tam tarih ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından duyurulacak.