Genel

Tarım Bakanlığı duyurdu: O ürün artık marketlerde satılmayacak!

Doktorların sağlığa zararlı olduğu konusunda uyardığı margarinlerin, tereyağını andıran ambalaj ve etiketlerle satışı yasaklandı. Tarım Bakanlığı’nın müdahalesiyle, ambalajlarında, sloganlarında, hatta rengi ve kıvamında tereyağını taklit eden margarinlerin satışına son verildi.

Margarinler, tereyağını taklit eden ambalajlar ve etiketlerle tüketicilere sunuluyordu. Ancak Tarım Bakanlığı’nın bu duruma el koymasıyla birlikte, artık margarinler tereyağı izlenimi veren ambalajlarla satılamayacak. Bu düzenleme, daha önce nar ekşi soslara ve limon soslarına yapılan benzer müdahaleleri takip ediyor.

Gıda Mühendisi Samet Şahin, konuyla ilgili olarak, “Görselde tereyağı var, ürün üzerinde de tereyağı lezzeti yazıyor. İçeriğinde tereyağından eser yok. Bakın içeriğinde tereyağı altı suyu yazıyor. Renklendirici ve aroma verici maddelerle benzetmeye çalışılmış. Rengini sarıya çevirmek için beta karoten kullanılıyor. Fakat baktığınızda bu bir margarin” dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, “‘Tereyağı aromalı margarin’ diyor. Aslında bu tereyağı anlamına gelmiyor. Tereyağı kokusu verilmiş margarin anlamına geliyor. Margarinler doymuş yağlar olarak da kalp ve damar hastalıkları açısından aslında son derece sağlıksız yağlar” şeklinde uyarılarda bulundu.

Bu yasağın doğru ve yerinde bir uygulama olduğunu savunan Dr. Ayça Kaya, “Bence çok yerinde ve çok güzel bir uygulama olmuş” ifadelerini kullandı.

Son olarak Şef Aşçı Turgay Karagel ise, “Tereyağı zaten erdiği zaman sütünü yukarı veriyor ve margarinin çok ağır bir kokusu oluşuyor.” dedi. İkisinin farkını anlamak için tüyo veren şef, “Margarinin içinde su olduğu için patlamaya başlar, tereyağında öyle bir şey yok” ifadelerine yer verdi.