Ekonomi

Dul ve yetim aylıkları zamlı tutarları ve ödeme tarihleri belli oldu

Emekli maaşlarına yapılan ek zamlar, dul ve yetim aylıklarına da yansıdı. Peki, güncel durum nedir ve ne zaman ödeme yapılacak? Evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı, engelli maaşı gibi ödemelerde yapılan zamların ardından, emekli maaşı zammının etkisiyle dul ve yetim maaşları da güncellendi.

İşte 2024 dul ve yetim aylığı miktarları ile ödeme tarihleri hakkında detaylı bilgiler:

Zam oranları ve güncel tutarlar

Emekli maaşlarındaki artışlarla birlikte, SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerini ilgilendiren dul ve yetim maaşları da yeniden belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ek zam oranlarıyla, dul ve yetim aylıklarına toplamda yüzde 49.25 oranında artış yapıldı. Bu kapsamda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri dosya bazında 10 bin TL’nin altında maaş almamış olacak.

Dul ve yetim maaşları: 2024 güncel tutarlar

Emekli maaşlarına yapılan ek zamlarla birlikte, dul ve yetim aylıkları da değişiklik gösterdi. SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerini ilgilendiren maaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ek zamlarla yüzde 49.25 oranında arttı. Bu kapsamda, 13.5 milyon SSK ve Bağkur emeklisinden dosya bazında 10 bin TL’nin altında maaş alanlar bu sınıra çıkarıldı.

Dul ve yetim maaşı hesaplamaları

  • Yüzde 25 hissesine sahip bir vatandaş, Temmuz ek ödemesi olarak 2574 TL alan bir maaş alıcısı, 2024 Ocak-Temmuz maaşı 3842 TL olacak.
  • Yüzde 50 hissesine sahip bir vatandaş, Temmuz ek ödemesi olarak 5511,20 TL alan maaş alıcısı, 2024 Ocak-Temmuz maaşı 8225,47 TL olacak.
  • Yüzde 75 hissesine sahip bir vatandaş, Temmuz ek ödemesi olarak 7541,49 TL alan maaş alıcısı, 2024 Ocak-Temmuz maaşı 11255,67 TL olacak.

Dul ve yetim maaşı ödeme tarihleri ne zaman?

SGK’nın açıklamasına göre, dul veya yetim aylığı alanların Ocak 2024 itibarıyla aylıklarındaki farklar 26 Ocak 2024 Cuma gününden itibaren ödenmeye başlandı. Aylıklarını her ay alanlara Ocak ayı itibarıyla 1 aylık tutarında fark ödemesi yapılacak. Aylıklarını üçer aylıklar halinde alanlara ise Kasım-Aralık-Ocak döneminde 1 aylık, Aralık-Ocak-Şubat döneminde 2 aylık, Ocak-Şubat-Mart döneminde ise 3 aylık tutarda ödeme tahakkuk ettirildi.

Kimler dul ve yetim aylığı alabilir?

Dul ve yetim aylıkları, ölen kişinin eşine ve çocuklarına yönelik destek ödemeleridir. Evlilik bağı Medeni Kanunlara uygun olan eşlere dul aylığı, ölen kişinin çocuklarına ise yetim aylığı verilir. Erkek çocuklar 25 yaşına kadar aylık alabilirken, kız çocuklarında yaş sınırlaması evlilik ve çalışma durumlarına bağlı olarak değişir.

Bu düzenlemelerle birlikte, 2024 yılında dul ve yetim aylıkları alan milyonlarca kişi, güncel ödeme tutarları ve tarihleri hakkında bilgi sahibi olabilir.