Gündem

Uçaklarda yeni dönem: Sadece bagaj değil yolcular da tartılacak

İskandinav havayolu şirketi Finnair, bu yılın sonlarına doğru başlayacakları duyurulan alışılmadık bir uygulamayı duyurdu. Havayolu taşımacılığında yeni bir çağın başlangıcının işareti olarak, ‘yolcu tartma’ uygulaması başlangıçta gönüllü olacak.

Finnair, yolcuları uçaklarına binmeden önce tartacağını açıkladı. Havayolu sözcüsü Kaisa Tikkanen, “Ölçümler bu hafta Pazartesi günü Helsinki Havalimanı’nda başladı. Şu ana kadar 500’den fazla gönüllü müşteri tartıya katıldı” dedi.

Şirket yetkilileri, yakıt, kayıtlı bagaj ve kargo, uçak içi ikram, su tankları ve tabii ki müşterilerin ağırlığını da içeren bir uçağın toplam ağırlığını hesaplamanın, “yolculukları daha güvenli hale getirmenin bir parçası” olduğunu belirtti.

Daha kapsamlı tartımların yılın sonlarına doğru başlayacağı ve başlangıçta gönüllülük esasına dayanacağı da yetkililer tarafından eklenen bilgiler arasında. Ayrıca, tartım yapılırken kişilerin seyahat sınıfı, cinsiyeti ve yaşı gibi faktörlerin de dikkate alınacağı ifade edildi.

Bilgiler paylaşılmayacak

Finnair’in yer hizmetleri müdürü Satu Munnukka, yolcuların ağırlıklarının “sadece tartıyı kullanan kişi tarafından görüleceği” konusunda güvence verdi.

Uçuş güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan bu uygulama hakkında Finnair tarafından yapılan açıklamada, “Yaptığımız şey, uçuşların güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli olan uçak dengesi ve performans hesaplamaları için yolcuların el bagajlarıyla birlikte ortalama ağırlıklarına ilişkin anonim veriler toplamak” ifadelerine yer verildi.

“Her uçağın güvenli bir kalkış sağlamak için belirlenmiş bir maksimum ağırlığı vardır ve bu ağırlık aşılamaz. Uçağın kendi ağırlığı ve yakıt ağırlığının yanı sıra kayıtlı bagaj, kargo, uçak içi ikram, su tankları ve tabii ki müşterilerin ağırlığı, Sivil Havacılık Otoritesi tarafından onaylanan ortalama ağırlıklar kullanılarak hesaplanır.”