Genel

35 bin lira maaş veriyorlar ama çırak bulamıyorlar!

Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 8,9 olmasına rağmen, berberler gibi bazı meslek dallarında çırak bulmak imkansız hale geldi. Çırak bulamayan berberler, kadınların da bu mesleği yapabileceğini ve iyi kazanç sağlayabileceğini söylüyor.

Eskiden çırak taleplerini geri çeviren berberler, şimdi eleman için sağdan soldan rica ediyor. Berber Ercüment Fatih Sakin, “Gençler sabırsız, hemen patron olma hayali kuruyorlar” diyor.

“Mevcut eğitim sistemi mesleki eğitimi engelliyor”

İstanbul Erkek Berberleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Akyüz, 4+4+4 eğitim sisteminin meslek liselerini zayıflattığını ve bu durumun çırak bulma sıkıntısını tetiklediğini savunuyor.

Berber çırağı olarak işe başlayan bir kişi, yeteneğine ve çalışmasına bağlı olarak kazancını artırabilir. Kalfa olan bir berber, asgari ücretin en az iki katını kazanabiliyor.

“Kadınlar da erkek berberi olabilir”

Berber Ercüment Fatih Sakin, “Aileler ‘Bu işi erkek yapar’ diye düşünmesin. Avrupa’da bu ayrım yok. Kadınlar da berberlik yapabilir ve iyi para kazanabilir” diyor.

Berberler, gençlerin yetişmesi için eğitim sisteminde yeni bir düzenleme ve daha önce çıraklara teşvikin devamını talep ediyor.