İzmir Haberleri

İzmir’de susuzluk tehlikesi: Yetkililerden su tasarrufu çağrısı

Tahtalı Barajı’nda su seviyesi kritik seviyeye indi. İzmir’in içme suyu ihtiyacının yüzde 37’sini karşılayan baraj, beklenen yağışları alamayınca kuraklık riskiyle karşı karşıya kaldı. Uzmanlar, bu yaz İzmir’de su sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Baraj doluluk oranı yüzde 32’de kaldı

2022 yılında yüzde 60 olan Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı, 2023’te yüzde 42’ye düştü. Bu yıl ise Kasım ayındaki yağışlara rağmen baraj doluluk oranı yüzde 32’de kaldı. Uzmanlar, barajın bu seviyede kalması halinde gelecek yıl su seviyesinin yüzde 20’lere düşebileceğini ve bu da İzmir’de ciddi su sıkıntısı yaşanmasına neden olabileceğini belirtiyor.

İzmir’i kuraklık tehlikesi bekliyor

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’in kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğunu ve bu yıl su tasarrufunun daha da önemli hale geldiğini vurguladı. Yaşar, “Bu yıl kuraklık açısından çok tehlikeli. Tahtalı Barajı’nda su seviyesi kritik seviyeye indi. Bu yaz itibariyle İzmir’de su sıkıntısı yaşanabilir. Su tasarrufu hepimiz için hayati önem taşıyor” dedi.