DepremlerEditörün SeçtikleriGündem

O şehirde yaşayanlar dikkat! 7 şiddetinde deprem bekleniyor: Çok büyük kırılma olacak

Fransız deprem bilimcisi Xavier Le Pichon’un öğrencileri, jeofizikçi Pierre Henry ve Romain Bousquet, Türkiye’deki fay hatları ve olası depremler konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Bingöl’de Beklenen Depremin İhtimali Artıyor

Doğu-Anadolu fayı üzerinde yaşanan Kahramanmaraş depreminin ardından, aynı fayın bir başka parçası olan Bingöl’de büyük bir deprem olabileceği uyarısında bulunuldu. Bilim insanları, haritada kırmızı olarak belirtilen bölgelerde yakın zamanda kırılma olmadıysa deprem beklentisi olduğunu vurguladı.

Bilim, Bingöl’deki Fayın Karmaşıklığını Gösteriyor

Bingöl civarındaki fayın, Kahramanmaraş bölgesine göre daha kısa bir alanı kapsadığı belirtilirken, bilim insanları bu durumun mantıksal olarak daha küçük bir deprem beklentisi yaratması gerektiğini ifade etti. Ancak bilimin her zaman yanıldığını hatırlatan uzmanlar, beklenmedik durumların da mümkün olduğunu belirtti.

Denizdeki Fayın Potansiyel Tehlikesi

Güneydeki ölüdeniz fayının denizde bir deprem riski taşıdığına dikkat çeken bilim insanları, bu durumun yapılara daha az zarar verebileceğini ancak yine de mümkün olduğunu ifade etti. Deniz altındaki alanların bilinmeyen yönleri nedeniyle riskin daha az anlaşıldığına vurgu yapıldı.

Marmara Depremi Senaryosu Değişmiyor

Marmara Fay Hattı’ndaki olası deprem senaryosunda büyük bir değişiklik olmadığı belirtildi. Silivri’den İstanbul’a kadar olan bölgenin kırılması beklenirken, Marmara Adaları segmentinin de bu senaryoya eklenebileceği ifade edildi. Beklenen depremin büyüklüğü 7.2 ile 7.4 arasında olabilir.

Fay Hatlarının Ardındaki Riskler

Fay hattının bir segmanında kırılma olduğunda, bitişik segmanlarda da deprem olma olasılığının olduğuna dikkat çeken bilim insanları, geçmişte bu tür durumların sıkça yaşandığını ve bir segmanın kırıldığında diğerinin de kırılma ihtimalinin arttığını belirtti.

Tarihsel Depremlerden Günümüze Risk Analizi

1912’de Çanakkale Ganos’ta yaşanan büyük depremin ardından bölgedeki kırılmanın deniz altından Marmara’nın merkezi havzasına kadar uzandığı düşünülmekte. İzmit Körfezi’ndeki İzmit Depremi’nde ise kırılmanın karada daha ciddi olduğu ancak Körfezde gücünü kaybettiği ifade edildi.

Adalar ve Çevresindeki Potansiyel Tehlike

En muhtemel senaryonun Silivri-İstanbul arasındaki fayda olmasına rağmen, kırılmanın farklı segmanları da etkileme ihtimalinin olduğuna vurgu yapıldı. Silivri-İstanbul hattında uzun zamandır büyük bir deprem olmaması, bu bölgede 7’nin üstünde bir deprem olması durumunda çevre bölgelerin etkilenebileceği uyarısını beraberinde getiriyor.

Zaman Açısından Beklenmeyen Durumlar

Bilim insanları, aynı fayda 3 ay sonra gerçekleşen bir depremin, 3 saat sonra da olabileceğini belirtirken, kesin bir kural olmadığını ve herhangi bir zamanda deprem olma ihtimalinin bulunduğunu ifade etti.