Sağlık

DSÖ’den korkutan uyarı! ‘Yeni salgın geliyor ama hazırlıklı değiliz’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgını sırasında yaşanan sorunların hala devam ettiğini ve dünyanın yeni bir salgına karşı hazırlıksız olduğunu açıkladı.

CNN’de katıldığı programda konuşan Ghebreyesus, Covid-19 salgınında “zamanında ve şeffaf” bilgi paylaşımı ve küresel koordinasyonda yaşanan eksikliklere dikkat çekti. Bu sorunların hala devam ettiğini vurgulayan Ghebreyesus, “Gördüğümüz kadarıyla, sistemimizde boşluklar var. Bir şey olursa, hazırlıklı olmadığımız için her şey olabilir” dedi.

Ghebreyesus, aşı ve ilaç gibi salgınla mücadelede kullanılan araçların ve önemli bilgilerin paylaşılmasını kolaylaştırmak için tüm ülkeleri “pandemi anlaşmasını” imzalamaya çağırdı. Ghebreyesus, “Anında müdahale edebilir ve böylece hasarı en aza indirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

DSÖ’nün uyarıları:

  • Covid-19’dan ders alınmadı.
  • Yeni bir salgına karşı hazırlıksızız.
  • Salgınla mücadele araçlarını paylaşmalıyız.
  • “Pandemi Anlaşması” imzalanmalı.
  • Sistemimizde boşluklar var.
  • Hazırlıklı olmasak “her şey olabilir.”

Uzmanlardan açıklama

Uzmanlar DSÖ’nün uyarılarını haklı bulduğunu ve yeni bir salgına karşı hazırlıklı olmanın önemini vurguluyor. Uzmanlar “Covid-19 bize birçok şey öğretti. En önemlisi de küresel bir sağlık tehdidi karşısında birlikte hareket etmenin önemi. Salgınla mücadelede bilgi ve araç paylaşımı hayati önem taşıyor. ‘Pandemi Anlaşması’ bu açıdan çok önemli bir adım” dedi.