Ekonomi

Kredi kartı düzenlemesinde kritik gün Perşembe

Merkez Bankası’nın kredi kartlarına yönelik yapılacak düzenlemeler hakkında belirsizlik sürerken, kritik tarih 22 Şubat Perşembe saat 14.00 olarak belirlendi. Merkez Bankası’nın kredi kartı faizleri konusunda yapacağı değişiklikler iki gün sonra netlik kazanacak.

Uzmanlar, 4 aydır dokunulmayan kredi kartı gecikme ve faiz oranları ile Haziran 2022’den beri dokunulmayan asgari ödeme tutarlarının düzeltilmesiyle bir sıkılaştırma sağlanabileceğini belirtiyorlar.

Kredi kartı borçlarındaki artış ekonomi yönetimini harekete geçirdi

Kredi kartı borçlarının geçen yıla göre yüzde 157 artmasıyla, ekonomi yönetimi harekete geçti. TCMB Başkanı Fatih Karahan, kredi kartlarına yönelik faiz, taksit ve kart limitlerinin sınırlanabileceğini açıkça ifade etti. Şimdi gözler, Perşembe günü yapılacak açıklamalara çevrildi.

Merkez bankası faiz kararı açıklanıyor

PPK kararı 22 Şubat Perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak. Piyasalar, faizin sabit bırakılacağına neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Faiz kararının yanı sıra, kredi kartı referans faiz oranlarında yapılacak değişiklikler de takip edilecek.

Kredi kartında faizler sabit kalıyor

Bankalar, Ocak ayındaki faiz artışına rağmen kredi kartları için referans faiz oranlarını sabit tuttu. TCMB, kredi kartı faizlerini kasım ayından bu yana değiştirmiyor. Düzenleme ile kredi kartı azami faiz ve üye işyeri azami komisyon oranlarında artış yapılmadı.

Bankalar bonus veriyor

Kredi kartı harcamalarını artırmak için bankaların bonuslar verdiği ifade ediliyor. Limitlerin artmasıyla birlikte, kredi kartını bilinçli kullanarak nakit yönetimi yapmanın mümkün olduğu belirtiliyor.

İş Bankası Genel Müdürü’nden ’20 bin TL’ önerisi

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kredi kartı limitlerine ilişkin olarak “20 bin TL’nin altında kredi kartı, 100 bin TL’nin altında tüketici kredilerinde kısıtlama olmamak gerekir; hedef alınması gereken lüks tüketimdir” şeklinde bir öneride bulundu.

Kredi kartları için 2 formül

Kredi kartlarıyla ilgili yapılacak düzenlemelerde, sıkılaştırıcı politikaların yanı sıra hafifletme sürecinin de olabileceği ifade ediliyor. Dokunulmayan kredi kartı gecikme ve faiz oranları ile asgari ödeme tutarlarının düzeltilmesi, mevcut politikalarda bir sıkılaştırmaya yol açabilir.