Gündem

Dul ve yetim aylığı alanlar dikkat! SGK ödenen maaşları faiziyle geri alıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), boşanma sonrası fiili birliktelik yaşayan kişilere bağlanan dul ve yetim aylıklarını kesiyor ve ödenen paraları yasal faiziyle birlikte geri alıyor. Bu durumda olan kişilere ağır suçlamalar yöneltilebiliyor.

Babası vefat etmiş bekar kız çocukları, belirli şartlar altında SGK’dan ‘yetim aylığı’ almaya hak kazanıyor. Evlenen bir kadın boşandığı takdirde babası üzerinden tekrar maaş alabiliyor. Bu nedenle, boşanmış gibi gözüken ama aslında fiili birliktelik yaşayan kişilerin denetimleri artırıldı.

30 bin kişinin aylıkları incelendi

Muvazzalı boşanma veya kâğıt üzerinde boşanma olarak bilinen hileli boşanmaya karşı çeşitli yaptırımlar bulunuyor. SGK, sadece para için boşananları ihbar veya şüpheli durumlar aracılığıyla tespit ederek harekete geçiyor. Son beş yılda, 30 bin kişinin ölüm ve yetim aylıklarının incelendiği belirtiliyor.

SGK’nın faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan Avukat Selen Karataş, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 56. maddesinin, hakkın kötüye kullanımını düzenlediğini belirtti. Bu maddeye göre, ölen sigortalının kızının yetim aylığı alabilmesi için boşanması ve boşandığı eşiyle fiili birliktelik yaşaması durumunda yetim aylığının kesileceğini ve ödenen tutarların faiziyle geri alınacağını vurguladı.

Dolandırıcılık davası açılıyor

Karataş, hileli boşanmaya ilişkin Yargıtay kararlarının çok çeşitli olduğunu ve ‘fiili birliktelik’ kavramının geniş yorumlanabileceğini ifade etti. Bu sebeple, ‘fiili birliktelik’ kavramının ispatının yargı kararlarına göre şekillendiğini belirtti. SGK, maaş alabilmek için hileli boşanmış ve fiili birliktelik yaşadığı tespit edilen kişiler hakkında dolandırıcılık iddiasıyla suç duyurusunda bulunabiliyor. Ancak, her hileli davranışın dolandırıcılık suçu oluşturmayabileceği ve bu durumun Yargıtay kararlarıyla belirlendiği unutulmamalıdır.