Gündemİzmir Haberleri

ASM emekçilerinden vergi isyanı

Aile Sağlığı Merkezlerinde sözleşmeli ve ücretli çalışanların maaşlarından yüzde 35 oranında vergi kesintisine tepki gösteren sağlık meslek örgütleri, talepleri için süzeriz eylem başlattıklarını duyurdu.

HABER/ Didar DEMİRCİ- İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu ve SES İzmir Şube, Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) sözleşmeli ve ücretli çalışanlardan kesilen yüzde 35 oranındaki vergiye tepki göstererek ortak basın açıklaması düzenledi. Ortak açıklamayı SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz okudu. Batmaz, “Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) de sözleşmeli ve ücretli çalışan tüm emekçilerden alınan vergi artık dayanılmaz hale gelmiştir. Giderek artan kronikleşen enflasyon karşısında yetersiz kalan ücretlere ek olarak ASM çalışanlarından yılın ikinci yarısından itibaren yaklaşık yüzde 35 oranında vergi kesintisi yapılmaktadır. Adaletsiz ve eşitsiz oranda yapılan vergi kesintileri ASM çalışanlarının satın alma gücünü daha da düşürmekte, çalışanlar arasında haksız ve ölçüsüz bir durum yaratmaktadır” sözlerini kaydetti.

“VERGİ KESİNTİSİ YÜZDE 15 İLE SABİT KALSIN”

ASM çalışanlarının maaşları üzerindeki vergi yüküne karşı ortak mücadele başlattıklarının altını çizen Batmaz, “Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve TTB AHEK ile birlikte hazırladığımız eylem programı ile ASM çalışanları üzerindeki vergi yükü ve emek sömürüsüne karşı yeni bir mücadele hattı oluşturulmuştur. ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması ve yıl içinde sabit kalması talebiyle 21 Şubat 2024 Çarşamba gününden (bugün) başlayarak Türkiye genelinde Aile Sağlığı Merkezlerinde talepler karşılana dek her Çarşamba günü gerçekleştireceğimiz süresiz eylemleri bugün başlatıyoruz. Elbette ASM’lerde çalışan emekçilerin tek sorunu vergi yükü değildir. Yığınla sorunlarımız birikmiş durumdadır” diye konuştu.

SÜRESİZ EYLEM BAŞLATTILAR

Batmaz, basın açıklamasının devamında şu noktalara değindi:
“Amacımız vergide adalet ve sabit yüzde 15 vergi. Milyarlarca liralık ihale yapanlardan, kuyumculardan, fabrika sahibi olanlardan alınmayan vergiler bizden bordro üzerinden alınıyor. ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi uygulamasından vazgeçilene dek, kesintilerin yıl içinde sabit kalması ve vergi kesinti oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması talebiyle, 21 Şubat 2024 tarihinden itibaren tüm ASM’lerde her çarşamba günü süresiz eylemleri başlatıyoruz. Tüm ücretli çalışanlar yüksek vergi kesintilerinden muzdariptir. Bugün başlattığımız bu eylemler ile ülkenin birçok ASM’si önünde çoban ateşleri yakıyoruz. Bu çoban ateşlerinin sağlık ve sosyal hizmet iş kolu başta olmak üzere vergi adaletsizliğinden yakınan tüm kesimlerce görüneceğine inanıyor ve birleşik bir talebe dönüşeceğini umut ediyoruz. Birleşerek mücadele edersek adaletsiz vergi sistemini değiştirebiliriz.”