Gündem

Bakanlık son noktayı koydu: Artık bu ifadeleri kullanamayacaklar!

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicileri yanıltıcı ve kafa karıştırıcı etiketlerle mücadele etmek için önemli bir adım atıyor. Marketlerde satılan ürünlerin etiketlerine standart getirilerek, tüketiciyi yanıltacak ifadelerin kullanımına son verilecek. Bu yeni düzenlemelerle ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı açıklamalarda bulundu.

Bakan Yumaklı, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimi sağlamak amacıyla bir dizi düzenleme yapacaklarını belirterek, “Gıdanın adı artık tüketicinin ilk bakışta göreceği yere, aynı punto, stil ve karakterde yazılacak. Yanıltıcı görsellerin kullanımına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

İfadeler değişecek

Düzenlemelerin detaylarına göre, çilek yerine sadece çilek aroması olan ürünlerde çilek görseli kullanılmasına izin verilmeyecek. Benzer şekilde, içinde muz aroması bulunan bir süt ürünü için “muzlu süt” ifadesi yerine “muz aromalı süt” ifadesi kullanılacak. Tüketicileri yanıltabilecek ifadeler olan “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” gibi ifadeler de artık kullanılmayacak.

ALO 174 gıda hattı devrede

Bakan Yumaklı, tüketici şikayetlerinin de önemsendiğini belirterek, ALO 174 Gıda Hattı’nın kurulduğunu ve şikayetlerin en geç 15 gün içinde cevaplandırıldığını vurguladı. Tüketicilerin şüphelendikleri gıda ürünlerini ihbar etmelerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Bakan Yumaklı, halkı, gönüllü gıda denetçisi olmaya davet etti.

Gıda güvenliği konusunda hassasiyetlerini vurgulayan Bakan Yumaklı, üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinde 7 bin 500’den fazla gıda denetçisinin görev yaptığını belirtti. Sağlıkla oynayanlara göz açtırmayacaklarını ifade eden Yumaklı, vatandaşları sahte ürünler konusunda dikkatli olmaya çağırdı.