Gündem

Bankacılık sektöründen kredi kartı sınırlamasına yeni çözüm önerisi

Vakıf Katılım Genel Müdürü ve eski BBDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi kartı taksit sınırlamasında yerli ve ithal üretim ayrımı yapılması gerektiğini savundu.

Vakıf Katılım’ın 2023 yılı finansal sonuçları ve 2024 hedefleri ile katılım bankacılığı sektörünün ele alındığı toplantıda Akben, kredi kartı limitlerinin de kredilerde olduğu gibi gelire ve kredi notuna göre belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Kredi kartı limitleri gelire ve kredi notuna göre belirlenmeli

Akben, kredi kartlarının vadeli çek gibi bir ödeme aracı olarak kullanıldığını belirterek, “Nasıl ki bankalar bireysel ya da tüzel kredi notundan sonra kredi veriyor, taksit de buna benzer şekilde değerlendirilmeli. Vatandaşlar yüksek tutarlı ürünlerde kredi kartı taksitleri sayesinde alışveriş yapabiliyor. Bizim BBDK’da görev yaptığımız dönemde ithal ürünlerde taksit sınırlaması getirmiştik. Amacımız ithal yerine yerli ürünlerin tercih edilmesi idi.” dedi.

Kredi kartlarında faiz düşük kalıyor

Kredi kartlarında faizlerin düşük kaldığını da vurgulayan Akben, “Kredi kartının gelirle ilişkilendirilmesi gerekiyor. Geçmişte dar gelirliler için bant aralığı getirmiştik. Dar gelirlileri düşünerek dikkatli hareket etmek gerekir.” ifadelerini kullandı.