Ekonomi

Merkez’den TL’yi korumak için sıkılaştırma: Kredi muslukları kapatıldı!

Kredi kartı ve krediler nedeniyle vatandaşların sürekli borçlanıyor olmasıyla birlikte Merkez Bankası’ndan sıkılaştırma kararı çıktı. Kredi büyümesinde belli kısıtlamalara giden TCMB, ticari, ihtiyaç ve taşıt kredilerinde sınır koydu.

Merkez Bankası, enflasyonla mücadelede yeni bir adım atarak kredi büyümesini daha da frenleyecek bir karar aldı. TL ticari ve ihtiyaç kredilerinin aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye düşürüldü. Taşıt kredilerinde ise sınır yüzde 2 olarak korundu.

Kredi büyümesi sınırları düşürüldü

  • TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı %2,5’ten %2’ye indirildi.
  • İhtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırı %3’ten %2’ye düşürüldü.
  • Taşıt kredilerinde aylık büyüme sınırı %2 olarak korundu.

Amaç enflasyonu kontrol altına almak

Merkez Bankası, kredi büyümesini sınırlayarak enflasyonu kontrol altına almayı ve Türk Lirası’nın değerini korumayı amaçlıyor.

Ek önlemler yolda

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak için menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Para Politikası Kurulu’ndan sıkılaştırma mesajı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 22 Şubat’taki toplantısına ilişkin yayımlanan özette, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı belirtilmişti.