ChatGPT bir günde küçük bir ülke kadar enerji harcıyor!
Hayatımıza girdiğinden beri sürekli tartışma yaratan konu yapay zeka, bu kez de fazla enerji tüketimi nedeniyle sorgulanıyor. Günde 200 milyondan fazla talebe cevap vermek için çalışan OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin günde yarım milyon kilovat saatten fazla elektrik harcadığı ortaya çıktı.
OpenAI tarafından geliştirilen ve kısa sürede dünya çapında popüler hale gelen sohbet robotu ChatGPT, şoke edici bir enerji tüketimine sahip. The New Yorker’ın yayınladığı bir rapora göre ChatGPT, günde yaklaşık 200 milyon talebe yanıt vermek için yarım milyon kilovat saatten fazla elektrik harcıyor. Bu, ortalama bir ABD hanesinin günlük kullandığı elektriğin 17 bin katı.
Küçük ülkelerin yıllık elektrik tüketiminden fazla
Yapay zekanın sanılanın çok daha fazla enerji tükettiği ortaya çıkan bu durum, endişe verici bir tablo çiziyor. Hollanda Ulusal Bankası veri bilimcisi Alex de Vries’in hesaplamalarına göre, Google her aramaya ChatGPT gibi bir yapay zeka teknolojisi entegre etseydi, yılda 29 milyar kilovat-saat elektrik tüketecekti. Bu da Kenya, Guatemala ve Hırvatistan gibi ülkelerin yıllık elektrik tüketimlerinden daha fazla.
Tüketimin sebebi yoğun işlem gücü
Enerji tüketiminin bu kadar yüksek olmasının sebebi, yapay zeka modellerinin büyük veri kümeleri üzerinde eğitilmesi ve çalıştırılması için gereken yoğun işlem gücü. Bu işlem gücü, büyük veri merkezlerinde bulunan ve çok miktarda elektrik tüketen güçlü bilgisayarlar tarafından sağlanıyor.
Yapay zeka endüstrisinin hızla gelişmesi ve yaygınlaşması, enerji tüketiminin de artmasına yol açıyor. Teknoloji devleri, enerji kullanımları konusunda daha şeffaf olmalı ve bu sorunun çözümü için adımlar atmalıdır.
Enerji tüketimini azaltmak için yapılabilecekler
- Daha verimli yapay zeka modelleri geliştirmek
- Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak
- Veri merkezlerinin enerji verimliliğini artırmak
- Yapay zekanın kullanımının bilinçlendirilmesi
Yapay zekanın birçok alanda fayda sağlaması ve hayatımızı kolaylaştırması göz ardı edilemez. Ancak, bu teknolojinin çevresel etkilerini de göz önünde bulundurmak ve sürdürülebilir bir şekilde geliştirilmesi için çaba göstermek gerekiyor.
ChatGPT’nin yüksek enerji tüketimi, yapay zekanın çevresel etkilerine dair endişeleri artırıyor.