Gündem

Nakit ödeme kalksın! Muhtarlıklar kapatılsın! 25 Aralık bayram olsun…

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yeni dönemde 7 bini aşkın dilekçe verildi. Bunlar arasında dikkat çeken istekler hayrete düşürdü. Tez konusundan tutun, paranın tedavülden kalkmasını isteyen bile var…

TBMM Dilekçe Komisyonu’na 28. Dönem’de 7 bini aşkın başvuru yapıldı. Başvurular arasında Bitcoin’in resmi para birimi olması ve muhtarlıkların kapatılması gibi ilginç talepler de dikkat çekti.

Dönem başından beri 7 bini aşkın başvuru

TBMM Dilekçe Komisyonu, 28. Dönem’in başlangıcından bu yana 7 bin 186 başvuru aldı. Komisyon, önceki dönemden devredenlerle birlikte 14 bin 811 dilekçe hakkında karar verdi.

Nakit ödeme kaldırılsın

Komisyona gelen dilekçeler arasında Pi sayısıyla ilgili tezini sınamak için yardım isteyen, kağıt ve madeni paraların tedavülden kaldırılarak nakit ödeme uygulamasının sonlandırılmasını öneren vatandaşlar da var.

En çok hangi konularda başvuru yapıldı?

Komisyona en çok çevre yönetimi, çalışma hayatı ve emeklilik, adalet hizmetleri, askeri işlemler, şehircilik, eğitim, sosyal hizmetler, mahalli hizmetler, sağlık ve vergi konularında başvuru yapıldı.

En çok dilekçe İstanbul’dan

Vatandaşlar komisyona başvururken ağırlıklı olarak elektronik posta yolunu tercih etti. Başvuruların yüzde 88’i e-posta, yüzde 5’i posta, geri kalanı ise elden, faks ve milletvekilleri aracılığıyla yapıldı.

Siyasetçilerin SMS’lerinden yakındılar

Komisyona gelen dilekçeler arasında ilginç talepler de yer aldı. Havalimanlarında temel ihtiyaçların pahalı olmasından şikayet eden bir vatandaş, siyasetçiler tarafından izni olmadan telefonuna gönderilen kısa mesajlardan yakındı.

Bitcoin resmi para birimi olsun

Vatandaşlar, cinsiyet değiştirme ameliyatlarının yasaklanması, il idaresinin yeniden düzenlenmesi, kamu personeli alımlarında 35 yaş şartının kaldırılması, 25 Aralık Noel Bayramı’nın resmi tatil olması gibi farklı taleplerle komisyona başvurdu.

En ilginç talep: Pi Sayısı

Komisyona iletilen en ilginç başvurulardan biri “Pi sayısı” ile ilgili oldu. Pi sayısının irrasyonel olmaktan ziyade “süperrasyonel” olduğu tezini sınamak için çalışma arkadaşları arayan bir başvurucu, komisyondan yardım istedi.

Engelli anneler emekli olsun

Bir vatandaş kağıt ve madeni paraların tedavülden kaldırılarak nakit ödeme uygulamasının sonlanması talebiyle komisyona dilekçe gönderirken, engelli annelerine emeklilik hakkı verilmesi de talepler arasında yer aldı.