Editörün SeçtikleriEkonomi

Türkiye’de milyonlarca kişi kullanıyor! Son dakika kararı verildi

Kredi kartı kullanımında alınan kararlar, taksitli alışverişleri kapsamıyor. Finans çevrelerinde dolaşan önlemler arasında kredi kartlarıyla ilgili düzenlemelerin nisan ayından sonra gelmesi beklendiği ifade edilerek enflasyonla mücadele adımlarına rağmen talepteki beklenen düşüş gerçekleşmediği için yeni önlemlerin gündeme geleceği ifade edildi. Tüm bunlarla beraber bankalar, talebi frenlemek adına nakit avansa taksit sınırı getirerek önlemler almaya başladığı bildirildi ve kredi faizlerinde de artışlar gözlemlendiği aktarıldı. Ancak, alınan kararlar taksitli alışverişleri etkilemiyor.

Olası Önlemler Gözlerde: Kredi Kartlarına Yönelik Tedbirler

Talepteki artışı kontrol altına almak amacıyla çeşitli önlemler masada. Bunlar arasında kredi kartlarına taksit uygulamasının kaldırılması, kredi kartı limitlerinin düşürülmesi, faiz oranlarının artırılması ve asgari ödeme tutarlarının yükseltilmesi gibi adımlar yer aldığı belirtilerek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankaların kredi kartı limitleri konusunda uyarılarda bulunduğu gündeme geldi. Gerçekçi limit belirlemesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, her bankanın kendi kafasına göre hareket etmemesi gerektiğini belirtirken uluslararası kurallara uygun bir şekilde çalışacaklarını ifade etti.

Merkez Bankası Kredi Büyümesine Sınırlama Getirdi

Merkez Bankası (TCMB), bankaların kredi büyümesini kontrol altında tutmak için sınırlamalar getirdiği de bilinirken ticari ve ihtiyaç kredilerinde büyüme sınırı düşürüldüğü ticari krediler için aylık yüzde 2,5’ten yüzde 2’ye, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3’ten yüzde 2’ye indirildiği bildirildi. Ayrıca Ocak ayı perakende satış verileri, harcamaların hangi sektörlerde yoğunlaştığını gösterirken elektrikli eşya ve mobilya satışları öne çıkarken, gıda harcamaları da arttığı perakende ticaret satış hacminde son 6 ayın en hızlı yükselişi kaydedildiği aktarıldı.