Ekonomi

Sayılı günler kaldı! Elinde parası olan çok fazla almaya başladı

Seçimlere yaklaşırken, döviz kurlarında ve Merkez Bankası rezervlerindeki dalgalanmalar dikkat çekmeye devam ederken özellikle yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatındaki artışlar ve TCMB’nin brüt rezervlerindeki düşüşler piyasalarda endişe yarattığı ifade edildi. Bununla beraber geçen hafta yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı, 5,7 milyar dolarlık artışla 181,1 milyar dolara yükseldiği ve bu artışın büyük bir kısmı gerçek kişiler ve şirketlerden kaynaklandığı aktarıldı.

Yabancı Para Mevduatlarında Detaylar

Parite etkisinden arındırılmış verilere göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında dikkat çekici bir artış yaşandı. Dolar cinsi hesaplarda 2 milyar 695 milyon dolarlık artış görülürken, Euro cinsi hesaplarda 220 milyon dolar, diğer döviz cinsi hesaplarda ise 381 milyon dolarlık bir artış kaydedildi. Ancak, altın hesaplarında 107 milyon dolarlık düşüş gözlemlendi.

Merkez Bankası’nın brüt rezervleri geçen hafta 0,4 milyar dolarlık bir düşüşle 130,5 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, yurt içi banka swaplarında ve dolar cinsi altın fiyatlarında artışa rağmen gerçekleşti.

Altın ve Döviz Rezervlerindeki Değişim

Geçen hafta bankanın brüt altın rezervleri altın fiyatlarındaki artışın etkisiyle 2,4 milyar dolarlık bir yükselişle 52,8 milyar dolara ulaştığı ifade edilerek brüt döviz rezervleri 2,7 milyar dolarlık bir düşüşle 77,8 milyar dolara gerilediği bu durum, Merkez Bankası’nın net rezervlerindeki değişimlere yansıdığı vurgulandı.

Merkez Bankası’nın net rezervleri geçen hafta swap ve altın fiyatlarındaki değişimlerin etkisiyle 0,3 milyar dolarlık artışla 20,8 milyar dolara yükseldi. Ancak, swap hariç net rezervlerinde belirgin bir düşüş yaşandı.

22 Aralık 2023 ile 8 Mart 2024 tarihleri arasında, TCMB’nin swap hariç net rezervlerindeki düşüş 17,5 milyar dolara ulaştı. Bu durum, Merkez Bankası’nın rezervlerindeki azalışın devam ettiğini göstermektedir.