Yaşam

TÜİK’ten 2023 bebek isimleri istatistikleri: Alparslan ve Asel zirvede!

Bebek haberi alınır alınmaz daha cinsiyeti belli olmadan anne ve baba adaylarını isim telaşı alır. Çoğunluk kendi anne babasının ismini vermek isterken, her yıl yeni isimler türetilmeye devam ediliyor. TÜİK’in bu konuda yaptığı araştırmaya göre 2023’te doğan bebeklerden kız olanlara Asel ismi verilirken erkeklerde Alpaslan zirvede.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan 2023 yılı Nüfus İstatistikleri’ne göre, bebek isimlerinde zirve değişimi yaşandı. Erkek bebeklerde Alparslan, kız bebeklerde ise Asel ismi en çok tercih edilen isimler oldu.

Erkek bebeklerde Alparslan rüzgarı

2023 yılında 8.957 bebeğe Alparslan ismi verilirken, Yusuf (5.538) ve Göktuğ (5.361) isimleri onu takip etti. Ömer Asaf, Miraç, Ömer, Kerem, Eymen ve Metehan da en çok tercih edilen erkek bebek isimleri arasında yer aldı.

*Alpaslan, Türkçe kökenli bir isim olup, “cesur aslan” anlamına gelir. “Alp” kelimesi Türkçe’de “kahraman, cesur” anlamına gelirken, “aslan” kelimesi ise yırtıcı bir hayvan olan aslanı ifade eder ve mecazen “çok cesur” kişilik için kullanılır.

Kız bebeklerde Asel modası

Geçen yıl 8.114 bebeğe verilen Asel ismi, 2023 yılında 8 binin üzerine çıkarak zirveye yerleşti. Asel’i 7.614 ile Zeynep ve 6.895 ile Defne takip etti. Zümra, Asya, Elif, Elisa, Lina ve Gökçe de kız bebeklerde en çok tercih edilen isimler arasında yer aldı.

*Asel dilimize Arapça dilinden geçmiş olan bir kelimedir ve anlamı da ‘bal’ demektir. Güzel bir anlama gelmesinden dolayı ebeveynler genelde bebekleri için Asel ismini tercih etmektedir. Bal ya da bal ırmağı anlamlarına gelen Asel ismi dinen caiz olan isimlerden biridir.

2023 yılında en çok tercih edilen bebek isimlerinde ilk 10

Erkek

  1. Alparslan
  2. Yusuf
  3. Göktuğ
  4. Ömer Asaf
  5. Miraç
  6. Ömer
  7. Kerem
  8. Eymen
  9. Metehan
  10. Aras

Kız

  1. Asel
  2. Zeynep
  3. Defne
  4. Zümra
  5. Asya
  6. Elif
  7. Elisa
  8. Lina
  9. Gökçe
  10. Ecrin