Gündem

Sigara paketlerinde değişiklik! Fiyat paketin üzerinde yazacak!

Sigara paketlerinde yeni düzenleme! Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre, sigara paketlerinin üzerine üretim tarihi, yeri ve perakende satış fiyatı yazılacak. Ayrıca, üretim için bakanlıktan belge alınması ve emisyon testleri zorunlu olacak.

Üretim tarihi ve fiyat paketin üzerinde

Sigara paketlerinin üzerine siyah zemin üzerine beyaz renkte “… TL” şeklinde perakende satış fiyatı yazılacak. Ayrıca, üretim tarihi ve yerini belirten kodlama bilgisi de pakete yerleştirilecek.

Üretim belgesi zorunluluğu

Türkiye’de tütün mamulü üretimi için bakanlıktan Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi alınması zorunlu olacak.

Emisyon testleri uygulanacak

Sigara gibi tütün ürünlerinin Piyasaya Arz Uygunluk Belgesi başvurularında, ürünün fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra mevzuatta öngörülen emisyon seviyeleri de yer alacak. Sigara için emisyon seviyelerine ilişkin analiz sonuçlarının mevzuatta belirlenen sınırlar içinde olup olmadığına bakılacak.

Darphane’ye bildirim zorunluluğu

Kayıtdışı üretimle mücadele kapsamında, firmalara proje tadilatı kapsamında sigara paketleme makinesi için verilen izin, ürün izleme sistemi kurulumu için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne bildirilecek.

Aynı marka tek üretici tarafından

Aynı marka ile iç piyasaya arz edilecek tütün mamulleri, aynı kategoride sadece bir üretici veya ithalatçı tarafından piyasaya arz edilebilecek.