EkonomiGündem

Büyük zam yolda: Maliyetler karşılanamaz hale geldi!

Büyük zam yolda. Çikolata fiyatlarına zam gelecek. Fildişi Sahilleri ve Gana’da da kakao fabrikalarının artan maliyetleri karşılayamaz hale geldiği öğrenildi. Bu nedenle çikolata fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor.

BÜYÜK ZAM YOLDA

Çikolata fiyatlarında sert bir artış yaşanacak. Dünyadaki kakao üretiminin yarısından fazlasını karşılayan Fildişi Sahilleri ve Gana’da kakao fabrikaları artan maliyetleri karşılayamaz hale geldi. Fabrikaların üretimi kısma veya durdurma kararı almasıyla birlikte fiyatlarda rekor artışlar yaşanırken çikolata fiyatlarının sert bir şekilde artması bekleniyor.

Fildişi Sahilleri ve Gana’daki büyük kakao fabrikalarının tohum maliyetlerini karşılayamadığı için üretimi kısma veya durdurma kararı almasıyla kakao fiyatları rekor kırmaya devam etti.

İKLİM KOŞULLARI KAKAO HASADINI AZALTTI

İklim koşulları nedeniyle kakao hasadının azalması çikolata üreticilerini fiyat artırımı yapmaya itmişti. Üretim kesintisinin devam etmesiyle birlikte çikolata fiyatlarının daha da sert bir şekilde artabileceği tahmin ediliyor. Vietnam’da da kahve stoklarının düşmesiyle kahve fiyatlarında yükseliş yaşanıyor.