Editörün SeçtikleriEkonomi

Son dakika tarih belli oldu! O kişilerin hesabına para yatırılacak: Bugün açıklandı

Bayram öncesinde milyonlarca emeklinin heyecanla beklediği emekli ikramiyesi haberi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Erdoğan, emeklilere verilen bayram ikramiyesinin %50 artırılarak 3 bin liraya yükseltildiğini duyurarak, Nisan ayının 2 ila 5’i arasında ödeneceğini müjdeledi.

Dul ve Yetim Aylığı Alanlar için Bayram İkramiyesi

Dul ve yetim aylığı alanların da bayram ikramiyesinden yararlanıp yararlanamayacakları merak konusu oldu. Ayrıca, iş kazası geçirenlerin de bu ikramiyeden faydalanıp faydalanamayacakları sorusu gündeme geldi.

Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanların durumu da dikkat çekiyor. Bu kişilere en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapılırken, hisse oranı hangi dosyada yüksekse onun üzerinden değerlendiriliyor. Ayrıca, yapılan ikramiye ödemelerinden kesinti yapılamıyor ve bu ödemeler haczedilemiyor.

Dul ve Yetim Aylığı Alanlar Hisse Bazında Ödeme Alıyor

Dul ve yetim aylığı alanlar için ise ödemeler dosya bazında hisse oranında yapılıyor. Yasal düzenlemelere göre, eşin vefat etmesi durumunda geride kalanlara dul ve yetim aylığı adı altında maaş bağlanıyor. Bu bağlamda, eş ve çocuk sayısına göre ödemeler belirleniyor. Eş ve çocuk varsa eşe %50, çocuğa %25 şeklinde ödeme yapılırken, eş ve üç çocuk varsa maaşın tamamı olan %100 bağlanıyor. Eşler arasında cinsiyet ayrımı yapılmaksızın ödeme gerçekleştiriliyor.

Örnek bir hesaplama yapmak gerekirse, geride sadece eş varsa ve çalışmıyorsa, çocuk yoksa %75 oranında ödeme yapılıyor. Bu durumda, 3.000 TL ikramiyenin 2.250 TL’si ödeniyor. Ancak, eş çalışıyorsa %50 oranında ödeme yapılıyor, yani 1.500 TL gibi bir tutar ödeniyor.