Sağlık

Uzmanlardan kalıcı oje uyarısı: Ölüme varan sonuçlar doğabilir!

Uzman Dermatolog Dr. Arzu Gökdemir Yanardağ, kalıcı oje uygulamalarının cilt kanseri riskini artırabileceğini ve tırnaklara zarar verebileceğini söyledi.

Kalıcı oje tehlikeli olabilir

Dr. Yanardağ, kalıcı oje uygulaması sırasında kullanılan UV ışınlarının cildin UV ışınlarına maruz kalmasına neden olduğunu ve bu durumun cilt kanseri riskini tetikleyebileceğini açıkladı. Ayrıca kalıcı ojelerin tırnaklarda incelme, kırılganlık ve zayıflama gibi sorunlara yol açabileceğini de vurguladı.

Tırnak sağlığını tehdit eden faktörler

  • Yanlış ve hijyenik olmayan manikür-pedikür
  • Anemi, vitamin-mineral eksiklikleri
  • Travma, yaşlılık, hipotiroidizm
  • Beslenme eksikliği, mantar enfeksiyonu
  • Sık el yıkamak, deterjan ve dezenfektana maruziyet
  • Sık yapılan kalıcı oje, protez tırnak
  • Profesyonel olmayan manikür-pedikür

Tırnak mantarına dikkat!

Tırnak mantarının tırnakta renk ve şekil değişikliği ile tırnak altında boşluk oluşmasıyla fark edilebileceğini belirten Dr. Yanardağ, erken müdahalenin önemini vurguladı. Tırnak yatağının kuru tutulmasının da mantardan korunmada önemli olduğunu söyledi.

Tırnak batması tedavisi

Tırnak batması tedavisinin aşamalara göre planlandığını ve ilk aşamada lokal tedavi ve antibiyotikli kremler uygulandığını açıklayan Dr. Yanardağ, bu tedavinin vakaların yüzde 60-70’inde iyileşme sağladığını belirtti. İlk aşamayı atlatan hastalara tırnak bakımı eğitimi de veriliyor.

Cerrahi müdahale gerekli olabilir

Tırnak batması tedavisinde krem ve sistemik tedavinin yanı sıra elektro koter gibi cihazlarla etli kısım ortadan kaldırma, tırnağın batan kısmının kesilmesi veya tel uygulaması gibi farklı yöntemler de kullanılabiliyor. Tüm tedavilere rağmen geçmeyen ve sık tekrarlayan vakalarda ise cerrahi yöntemlere başvurulabiliyor.