GündemYerel Haberler

Bornova’daki başıboş köpek tehlike saçıyor

Bornova Mevlana Mahallesi’ndeki bir inşaat sahasında bulunan ve çevrede başıboş gezen köpek, çevredeki vatandaşların korkulu rüyası haline geldi. Ne pet hayvanlarıyla ne de tek başlarına güvenle dışarı çıkamadıklarını belirten vatandaşlar, yaşadıklarını EGE HABER’e anlattı.

HABER/ Didar DEMİRCİ- İzmir Bornova Mevlana Mahallesi Ord. Prof. Muhiddin Erel Caddesinde bulunan bir inşaatın bahçesinde tutulan köpek, çevredeki vatandaşın korkulu rüyası oldu. Geceleri inşaatın bahçesinde bakıldığı söylenen, gündüzleri de sokağa tasmasız ve kontrolsüz şekilde salınan; kangal cinsi olduğu tahmin edilen köpeğe ilişkin çevredeki vatandaşlar defalarca şikayetçi olmasına rağmen bir sonuç alamadıklarını söylediler. Köpeğin kendilerine ve köpeklerine saldırdığını aktaran vatandaşlar, korkularından sopa ve taş olmadan sokağa çıkmadıklarını söylediler. İnşaat alanının karşısındaki binada yaşayan vatandaşlardan biri köpeğini gezdirmek için sokağa çıkardığında inşaata ait olduğu tahmin edilen köpeğin saldırısına uğradıklarını iddia etti.

“AYNI KORKUYU YAŞAMAK İSTEMİYORUM”

İnşaatın bulunduğu sokakta ikamet eden vatandaşlardan Güneş Onyedi de daha önce köpeğiyle birlikte, bir sokak köpeğinin saldırısına uğradıklarını belirterek yaşadıkları korkuyu paylaştı. Onyedi, 9 yıldır köpek baktığını söyleyerek, “Terrier cinsi köpeğim var. Yaklaşık bir yıldır bu bölgede yaşıyorum. Köpeğe gezdirmeye çıkıyorum sabah akşam… Özellikle son iki haftadır evimin yakınındaki ve yürüyüş yolumdaki inşaat sahasında bakılan köpek, başıboş ve tasmasız şekilde salınmış oluyor. Ben hayvansever bir insan olmama rağmen bundan yaklaşık 5 ay önce bir başka başıboş ve tasmasız gezdirilen köpeğin bana ve köpeğime saldırmış olması ve köpeğimi ciddi derecede yaralamış olması sebebiyle korkuyorum. Geçen zamanda yaşanan saldırı olayından benim ve köpeğimin canlı şekilde çıkmış olması resmen bir mucizeydi. Aynı şeyi bir daha yaşamak istemiyorum. Fakat karşı inşaatta bakılan köpek, başıboş ve tasmasız bir şekilde gezerken tahminimce 4-5 gün önce beni ve köpeğimi görünce kovalamaya başladı. Elime sopa alıp köpeğe göstermek zorunda kaldım buna rağmen köpek benden korkmadı ve beni kovalamaya devam etti. Köpeğimle birlikte apartmana zor girdim. Her seferinde çıkarken kendimi ve köpeğimi korumak için yanıma sopa almak zorunda kalıyorum. Bu korkuyu yaşamaya devam etmek istemiyorum. Bir an önce yetkililerin buna bir çözüm bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

“KÖPEĞİMİ KONTEYNERE SOKMAK ZORUNDA KALDIM”

İnşaatta ait olduğu tahmin edilen köpeğin saldırısından son anda kurtulan İrem Güngör ise yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

“6 yıldır köpek bakıyorum. 3 yıldır burada oturuyorum. Bulldog cinsi bir köpeğim var. Ben evimden çıkıp bakkala gitmek için inşaatın önünden geçmek zorundayım. Köpeğimle beraber bakkala giderken bu inşaatta bakılan köpek bana doğru koşmaya başladı ve saniyeler içinde yanıma geldi. Köpeğin bana doğru geldiğini görünce, kendi köpeğimi can havliyle yanımdaki çöp konteynerinin içine koydum. Çöp konteynerinin hemen yanında inşaatın giriş kapısı var. O kapıya vurarak bize saldıran köpeği almalarını istedim. Ancak oralı olmadılar. Köpeği almaları için yalvardım resmen ama buna bile oralı olmadılar. Hatta benimle alay ettiler. Bana, ‘Bir şey yapmıyor kardeşim, geç sen’ dediler. En son ısrarıma dayanamayıp köpeği tuttular ve ben ancak o şekilde kurtulabildim. Sonrasında aynı köpeği bağlamak yerine yine sokağa saldılar. Bundan 3 ay önce de bu köpeği başıboş ve tasmasız görünce inşaat sahasındaki bekçiyi bu köpeği başıboş neden saldınız, saldırırsa diye uyardığımda bana, “Köpek bu belli olmaz, saldırabilir de saldırmaz da” dedi.”

“ŞİKAYET EDİLENE KADAR ONLARIN KÖPEĞİYDİ”

Başıboş gezen köpekten şikayetçi olan vatandaşlardan biri de Fatma Emel Kılıç… Kılıç, kendisinin rottweiler cinsi 13 yaşında köpeği olduğunu aktararak, daha önce yaşadıkları saldırıdan kaynaklı travması olduğunu ve bu nedenle dışarıda köpeğini gezdirirken korktuğunu söyledi. Daha önce başka bir köpeğin saldırısından zor kurtulduğunu ve günlerce tedavi gördüğünü söyleyen Kılıç, benzer bir olayı yaşamak istemediğini söyledi. Kılıç, “Daha önce yaşadıklarımdan dolayı köpeğimi her gezdirdiğimde endişe duyuyorum, etrafımı kontrol ederek yürüyorum ve olası bir saldırıdan korunmak için cebime taş doldurmak zorunda kalıyorum. Tüm bunları yaşamışken şimdi de karşı inşaatta bakılan, kangal veya kangal kırması olduğunu tahmin ettiğim büyük ırk köpeğin başıboş ve tasmasız olarak gezmesi sebebiyle ekstra korku yaşıyorum. Ben karşı inşaatta bakılan bu köpeği yaklaşık 3 haftadır pek çok kez tasmasız ve başıboş olarak gezerken gördüm. İlk birkaç sefer oturduğum binada çalışan personel aracılığıyla inşaat çalışanlarını uyardım, uyarılara rağmen tekrar edince, bizzat kendim gidip uyarmak zorunda kaldım. Fakat bu uyarılar sonuçsuz kaldı. İki hafta önce köpeğimi gezdirirken site çalışanımız arayarak karşı inşaattaki köpeğin yine başıboş şekilde sitenin çevresinde gezdiğini ve olduğum yerde kalmamı söyledi. Çünkü kameradan görmüştü… Site çalışanımızın sayesinde köpek ile karşılaşmaktan kurtulduk. Benim köpeğim kalp hastası ve yaşlı olduğu için herhangi bir saldırıda hayatını kaybedebilir. Bundan korkuyorum. Bu nedenle köpeğimi eve bıraktıktan sonra kendilerini uyarmaya gittim. Alaycı tavırları karşısında şikayetçi oldum. Ben şikayetçi olana kadar köpeğin kendilerine ait olduğunu kabul ediyorlardı, “Pek çok hırsızlık olayı oluyor. O yüzden sahanın içinde salıyoruz. Kendine kaçacak yer bulmuş, kaçıyor. Ne yapalım?” şeklinde cevaplar veriyorlar. Ben şikayetçi olduktan sonra başka insanların da şikayet etmesi ve yaşanan olumsuzluklar karşısında, ‘Bizim köpeğimiz değil’ demeye başladılar. Bu konuda yetkili kimseye ulaşamadık” ifadelerini kullandı.

Kılıç, son olarak yetkililere çağrıda bulunarak, “Bu sorunun çözülmesi için illa bir insanın veya bir canın zarar görmesi ya da hayatını kaybetmesi gerekmediğini düşünüyorum. Kaldı ki, yarın öbür gün bu köpeğin başka bir insana veya cana zarar vermesi halinde sokak köpeği saldırdı şeklinde haberleri okuruz tüm faturayı sokak canlılarına keserler” dedi.