Genel

Son dakika az önce açıklandı! Bugün itibari ile 16 bin 793 TL’ye yükseldi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), mart ayına ilişkin yoksulluk ve açlık sınırı araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Konu ile ilgili olarak Türk-İş’in açıklamasına göre, dört kişilik bir aile için mart ayında yoksulluk sınırı 54.700 TL’ye yükselirken, açlık sınırı ise 16.793 TL’ye çıktığı ifade edildi. Ayrıca bu rakamlar, geçim şartlarının giderek zorlaştığını gösterdiği bildirildi.

Gıda Fiyatlarında Hızlı Yükseliş

Mart ayında gıda fiyatları aylık yüzde 3,29, yıllık ise yüzde 75,09 oranında artış gösterdiği belirtilerek bu hızlı yükseliş, dar ve sabit gelirli kesimler başta olmak üzere toplumun genelini olumsuz etkilediği vurgulandı. Tüm bunlarla beraber Türk-İş’in açıklamasında vurgulanan bir diğer nokta ise marketlerde ürün bazlı fiyatların seçim öncesi dönemde aşağı çekildiği yönünde olduğu belirtilerek ancak bu indirimlerin, özellikle gıda fiyatlarında devam eden artışı dengelemediği ifade edildi.

Türk-İş’in Araştırmasıyla Ortaya Çıkan Sonuçlar

TÜRK-İŞ Konfederasyonu’nun 2024 Mart ayı araştırmasının sonuçlarına göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 16.792,99 TL’ye, diğer temel ihtiyaçlarla birlikte toplam yoksulluk sınırı ise 54.700,32 TL’ye ulaştığı ifade edilerek bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 21.831,13 TL’ye kadar yükseldiği ve bu rakamlar, Türkiye’de yaşam maliyetinin artış eğiliminde olduğunu gösterdiği bildirildi.