Gündem

Kesinlikle bunu yapmayın! Herkes buna dikkat etsin: Çok büyük ceza verilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nde önemli bir değişiklik yaparak yeni düzenlemelerin Resmi Gazete’de yayımladığı ifade edildi. Bununla beraber bu değişiklikler, gıda ürünlerinin etiketlenmesi ve tüketicilerin bilgilendirilmesi konusunda önemli adımları içerdiği aktarıldı.

Gıda Etiketlerinde Aroma Görselleri Yasaklandı

Yapılan yeni düzenleme ile artık gıda bileşeni yerine tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde, aromayla ilgili gerçek gıda görselleri kullanılamayacağı ifade edilerek bu adımın amacı, tüketicilerin ürünün içeriği konusunda yanıltıcı bilgilere maruz kalmamasını sağlamak olduğu aktarıldı.

Gıda ürünlerinin adı artık tüketicinin ilk bakışta göreceği yere, aynı punto, aynı stil ve karakterde yazılacağı ifade edilerek bu sayede, tüketicilerin ürün isimleri konusunda karışıklık yaşamasının önüne geçilecek ve doğru bilgilendirme sağlanacağı aktarıldı.

Yanıltıcı İfadeler Yasaklandı

Yapılan düzenleme ile birlikte tüketicileri yanıltabilecek ifadelerin kullanımına sınırlamalar getirildiği ifade edilerek özellikle birbirine benzeyen gıdalarda, “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” gibi ifadelerin kullanımına izin verilmeyeceğı paylaşıldı. Bu sayede tüketicilerin doğru ürünü seçmesi ve yanıltıcı bilgilendirmelerden korunması hedefleniyor.

Yapılan değişikliklere uyum sağlamak için gıda işletmecilerine 31 Aralık 2026’ya kadar süre verildi. Bu tarihten sonra uygun olmayan gıdaların piyasada bulunması yasaklanacak ve yeni düzenlemelere uyum sağlayan ürünler tüketicilerle buluşacak.