Editörün SeçtikleriEkonomi

Son dakika haftalık mesai saati azaldı! Haftada 4 gün mesai için onay verildi: Türkiye’de bir ilk oldu

Türkiye’de 4 günlük çalışma süresi tartışmaları devam ederken, bir elyaf üreticisi şirket, 200 beyaz yakalı çalışanı için başlattığı ‘dört günlük çalışma haftası’ denemesini kalıcı hale getirdiğini paylaştı. Bu sisteme ise onay verildi ve bu şekilde çalışma sistemi olduğundan binlerce iş başvurusu yapıldı.

Haftada Dört Gün Çalışma

Haftada 4 gün mesai denemeleri dünya çapında yaygınlaşırken, Türkiye’de bu sistemi ofis çalışanlarına ilk uygulayan bir elyaf üreticisi şirket olduğu belirtilerek şirket, başarılı denemelerin ardından sistemi kalıcı hale getirdiğini paylaştı. Tüm bunlarla beraber haftada dört gün çalışma uygulamasına katılım oranı yüzde 94’e ulaşırken, şirketin CEO’su Cengiz Taş, çalışanlardan güçlü bir destek aldıklarını ve sistemin şirket içinde işbirliği ve ekip ruhunu teşvik ettiğini duyurdu.

Maaş ve Sosyal Haklarda Değişiklik Yok

Bloomberg’in haberine göre, çalışanların maaşlarını veya sosyal haklarını değiştirmeden 4 günlük çalışma düzenine geçen şirket, geçtiğimiz yıl operasyonel verimliliği artırmak ve iş-yaşam dengesini teşvik etmek amacıyla daha kısa çalışma haftasını test etmeye başladığı hatırlanıyor. Bu çalışma en sonunda olumu bir sonuç verdi.

Denemelerin başarılı olması üzerine şirket, bu çalışma düzenini kalıcı hale getirdiği ifade edilerek pilot çalışma döneminin ardından şirket çalışanlarıyla yapılan bir ankette, dört günlük çalışma haftası çalışan bağlılığını, üretkenliği, motivasyonu ve iş-yaşam dengesini yüzde 85’in üzerinde desteklediği ifade edilerek CEO Cengiz Taş’a göre iş başvurularının da arttığı bildirildi.

Esnek İzin Günleri

Şirketteki olumlu sonuca rağmen, uygulama sırasında çeşitli zorluklar da yaşandı. Başlangıçta salı ve perşembe günleri izin günü olarak belirlenmişti. Ancak sabit gün sistemindeki aksaklıklar nedeniyle şirket izin günlerini daha esnek bir şekilde belirlemeye karar verdi.