Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Evi o binalarda olanlara dikkat! Mutlaka yapmak zorundasınız: 3 ay süreniz var

Deprem hazırlığı, son yıllarda önemini artıran bir konu haline geldiği belirtilerek özellikle kentsel dönüşüm projeleri kapsamında binaların yenilenmesi, depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi önem taşıdığı uzmanlar tarafından belirtildi. Bununla berber bazı kişiler bina güçlendirme yöntemini tercih ederek, yeniden inşa sürecinden kaçınmayı tercih ettikleri aktarıldı.

Güçlendirme mi, Yeniden İnşa mı?

Kentsel dönüşüm projelerinde, binaların yeniden yapılması veya güçlendirilmesi kararı önemli bir aşamayı oluşturduğu belirtilerek özellikle bina sahiplerinin tercihleri bu kararı belirlediği ve güçlendirme yöntemi, bina sahiplerinin mevcut yapının korunmasını ve depreme karşı güçlendirilmesini sağladığı vurgulandı.

Bina güçlendirme kararı alınırken, çeşitli yöntemler ve süreçler devreye girdiği belirtilerek örneğin, kentsel dönüşüm uygulaması ile güçlendirme için maliklerin en az 5’te 4’ünün kabul etmesi gerektiği ve diğer bir seçenek ise kat malikleri kurulu kararı ile güçlendirme yapılması olduğu bildirildi. Bu durumda, binadaki maliklerin sayı ve arsa payı çoğunluğu kararın alınmasında belirleyici oluyor.

90 Günlük Süre ve Güçlendirme Kararı

Bina güçlendirme kararının alınmasında, belirli bir süreç ve zaman dilimi önem arz ettiği ifade edilerek konu ile ilgili olarak özellikle, binanın yıkılması istenmiyorsa ve bir mağduriyet yaşanacaksa, 90 günlük bir süreç içerisinde güçlendirme kararı alınarak yıkım engellenebildiği vurgulandı.  Bu süreçte, riskli yapı tespiti ve başvuru süreci önem taşıyor.

Dava ve Güçlendirme Kararı

Bina güçlendirme kararı alınması konusunda anlaşmazlık yaşanması durumunda, mahkeme yoluna başvurulabildiği belirtilerek tek bir malik bile güçlendirme isteğiyle dava açabildiği ve bu durumda, davanın açılması ve giderlerin karşılanması konusunda belirli yasal prosedürler devreye girdiği aktarıldı. Mahkeme kararı ile güçlendirme kararı verildiğinde ise, uygulamanın nasıl gerçekleştirileceği ve giderlerin kim tarafından karşılanacağı belirleniyor.

Deprem hazırlığı, toplumun genel güvenliği ve yapıların dayanıklılığı açısından son derece önemli olduğu belirtilerek bina güçlendirme veya yeniden yapım kararları, bu süreçteki kritik adımlardan birini oluşturduğu vurgulandı.