Ekonomi

Akaryakıt fiyatlarına büyük zam yolda!

Akaryakıt fiyatlarında son haftalarda yaşanan yükseliş devam ediyor. Arz endişeleri ve Ortadoğu’daki riskler petrol fiyatlarını yukarı çekerken, analistler yaz aylarında ve OPEC+ toplantısında daha da fazla artış olabileceğini söylüyor.

Uluslararası göstergelerde Brent petrolün varil fiyatı 2023 yılının aralık ortasından bu yana yüzde 20’den fazla arttı. 2024’ün ilk çeyreğinde de yükselişler devam etti, mart ayında petrol fiyatları yüzde 10’dan fazla artarak varil başına 90 dolara kadar çıktı.

Analistler uyardı: Fiyatlar daha da artabilir

Emtia araştırma şirketi Kpler’den Viktor Katona, öngörülerinin yükseliş yönünde olduğunu söyledi. Katona, “Arz endişeleri ve Ortadoğu’daki jeopolitik riskler petrol fiyatlarını yukarı çekmeye devam ediyor” dedi.

Analistler, yükselen petrol fiyatlarının enflasyonu düşürme çabalarını zorlaştıracağı yorumunu yapıyor. ABD’de benzin fiyatlarının yükselişi Biden yönetimi için de sorun olabilir. Enerji Enformasyon İdaresi’ne göre pompadaki ortalama fiyat ocak başından bu yana galon başına yaklaşık 50 sent artarak 3.70 dolar civarına yükseldi.

ABD’de benzin fiyatları yükseliyor

ABD’de benzin fiyatları son bir yıl içinde galon başına yaklaşık 1 dolar arttı. Bu durum, enflasyonun artması ve alım gücünün düşmesiyle birlikte Amerikalıların bütçelerini zorlaştırıyor. Biden yönetimi, benzin fiyatlarını düşürmek için bir dizi adım atmaya hazır olduğunu açıkladı.

Orta Doğu’daki gerilim fiyatları körüklüyor

1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’da düzenlenen bir hava saldırısında bir grup İran Devrim Muhafızı komutanının öldürülmesi, bölgedeki gerilimi tırmandırdı. İran’ın misilleme yapma tehdidi, petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

OPEC+ üretimi kısıtlıyor

OPEC+ olarak bilinen bir grup petrol üreticisi, petrol arzını sınırlamaya yönelik çabalarını sürdürüyor. Bu durum, petrol fiyatlarının yükselmesine katkıda bulunuyor.

Fiyatlar ne zaman düşer?

Petrol fiyatlarının ne zaman düşeceği konusunda net bir bilgi yok. Uzmanlar, fiyatların arz ve talep dengesine bağlı olarak değişebileceğini söylüyor.