Ekonomi

BofA’dan altın fiyatları tahmini: 3 bin dolara yükselecek!

ABD’li bankacılık devi Bank of America (BofA), altın ve gümüş fiyatlarına ilişkin çarpıcı bir analiz yayınladı. Banka, ons altın fiyatlarının 2025 yılına kadar 3 bin doları aşacağını öngörüyor.

Altın fiyatlarını neler etkileyecek?

BofA, altın fiyatlarının yükselişinin arkasındaki ana etkenin merkez bankalarından gelen güçlü talep olduğunu belirtiyor. Özellikle Çin Merkez Bankası’nın 2023 yılında 200 tondan fazla altın satın alarak piyasaya desteğini sürdürdüğüne dikkat çekiliyor.

Analizde, Çin’deki bireysel altın talebinin de güçlü seyrettiği ve bu durumun fiyatların yükselmesine katkıda bulunduğu ifade ediliyor.

BofA, daha önce Fed’in 2024 yılının ilk çeyreğinde faizleri düşürmesi halinde ons altın için 2 bin 400 dolar tahminini yapmıştı. Son değerlendirmesinde tahminlerini yukarı çeken banka, ons altın için 3 bin dolar ve ons gümüş için 30 dolar öngörüsünü paylaştı.

Gümüş fiyatları ne kadar olacak?

BofA’nın ons gümüş için 30 dolarlık tahmini, mevcut fiyata göre yüzde 8’lik bir yükselişe işaret ediyor. Gümüş fiyatlarının da altın fiyatlarındaki yükselişten etkilenmesi ve önümüzdeki dönemde değer kazanması bekleniyor.

Bakır ve alüminyum fiyat tahminleri

BofA, sadece altın ve gümüşe değil, diğer emtia fiyatlarına da ilişkin tahminlerde bulundu. Banka, bakır fiyatlarının 2025 yılında ton başına ortalama 10 bin 750 dolar, 2026 yılında ise 12 bin dolara yükseleceğini tahmin etti. Alüminyum için fiyat tahmini ise 2 bin 250 dolar olarak gerçekleşti.